Като Пилат Понтийски: депутатите на Кунева си измиха ръцете с Прошко Прошков за цената на билета в София

3114
Като Пилат Понтийски: депутатите на Кунева си измиха ръцете с Прошко Прошков за цената на билета в София
Снимка: БГНЕС

На свое заседание тази вечер (20 април) народните представители на „Движение България на гражданите” се разграничиха политически от гласуването на общинския съветник в СОС Прошко Прошков от ДБГ, който подкрепи повишаване цената на билета в градския транспорт на 1,60 лева, въпреки решението на ДБГ такава подкрепа да не се дава.

През последните дни, във връзка с нарушението на решението на партията, са постъпили мнения от столични и други структури на ДБГ в страната, адресирани до депутатите и ръководството, с искрено недоумение и огорчение за неспазване решението на Изпълнителния съвет от страна на общинския съветник.

Депутатите считат, че повишаването на цената на билета не е достатъчно мотивирано, не среща подкрепа и представлява подмяна на вота на избирателите на ДБГ в столицата.

И ДСБ е ползвала „Лийдуей”, Прошко Прошков отрича да е било за кметската му кампания

И ДСБ е използвала услугите на сдобилата се със скандална слава „Лийдуей Медия Солюшънс”. Това става ясно от публикация на ...

Народните представители информират Контролния съвет на партията за постъпилите мнения от столицата и страната и очакват вземането на решение от Контролния и Изпълнителния съвети, съгласно устава на ДБГ, се казва още в съобщение, разпространено до медиите.

"Догодина ще видите, че ще се наложи да се вдигне цената на километър пробег от транспортната задача на Столична община” – в момента това се изчислява и причината ще е лизингът на новите автобуси, които общината ще вземе".

Тази прогноза пред Actualno.com изрази по-рано лидерът на БСП-София Калоян Паргов. На наш изричен въпрос дали тогава трябва да чакаме ново поскъпване на билетчето, Паргов отговори, че драстичното поскъпване с 60% вече е факт. Друго поскъпване догодина може да се чака, ако през тази година има по-високи разходи, отколкото приходи при градския транспорт.

Резерви в транспорта трябва да се търсят, защото за там няма допълнително предвидени пари. Търсят се 15 млн. лева, макар че тепърва ще се види излиза ли сметката и дали повишенената цена на пътуване и гратиса няма да доведе до по-ниски приходи от очакваните, стана ясно от думите на лидера на БСП-София.

Той е убеден, че управляващите от ГЕРБ не търсят резерви, като коментира, че освен познатите прийоми - кражби на гориво и завишени договори с доставчици, вече имало и скандал с глоби от по 500-600 лева за шофьори от градския транспорт, които биват оспорвани успешно пред Инспекцията по труда (ГИТ) и въпреки това парите не се връщат на служителите. В скоро време ще питам защо, закани се Паргов.

По-скъпият билет за градски транспорт в София - само върхът на айсберга

Сключването на осемгодишен договор за възлагане на двуцифрено число автобусни линии от градския транспорт на София на частната фирма &b...

За да няма нова дупка, след като ГЕРБ взеха заем от 80 млн. лева от Българска банка за развитие заради дълговете на Центъра за градска мобилност, след като не запушват изтичането на средства чрез корупционни практики от транспорта, то трябва да има икономически целесъобразни решения, сигурен е Паргов.

Припомняме, че се обсъждаше цената на билетчето за еднократно пътуване да се вдигне между 1,20 и 1,80 лева.

В свой скорошен анализ платформата за статистическа информация "Инфограф" обяви, че ако цената на билета в градския транспорт в София бъде увеличена дори до 1,50 лв. (около 0,77 евро), неговата стойност би надминала тази в 10 европейски столици - Вилнюс, Прага, Талин, Любляна, Рим, Атина, Дъблин, Варшава и Букурещ.

Официално билетът в София в крайна сметка поскъпна до 1,60 лв. Това решение беше взето от Столичния общински съвет (СОС) на 14.04.2016 г. с приемане на Доклада на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), в който е записано увеличението с 60%. 34 общински съветници гласуваха "за", 18 бяха "против" и 6 се въздържаха.

Според разчета с вдигането на цената Столична община (СО) ще спечели 15 млн. лева повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика