Казанджиев: Със Зелената сделка се избързва, под заплаха са енергийните доставки

1767
Казанджиев: Със Зелената сделка се избързва, под заплаха са енергийните доставки
Снимка: БГНЕС

Приоритетите в сектор „Енергетика“ на четирите партии – „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ – до голяма степен се споделят от всички енергийни експерти. Това заяви в интервю за БГНЕС Христо Казанджиев, коментирайки дискусията по тази тема, организирана по инициатива на ПП и домакинствана от Асен Василев.

Заради живото излъчване на дискусията са прозвучали и откровено популистки изявления.

„Много от нещата, свързани с този популизъм, не се отнасят до енергетиката, а са свързани със социалната сфера. Преди всичко става дума за безплатната електроенергия и разсрочените плащания. Това не е предмет на енергийна политика, а на социална политика“, подчерта експертът.

Казанджиев отбеляза, че всичките четири партии споделят едни и същи разбирания, но подредбата на приоритетите в енергийната сфера е различна.

Владимир Шопов - за капаните на Brexit и на европейската зелена сделка

Владимир Шопов е политолог, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“ и Лондонското училище по икономика и политически науки....

„Има такъв народ“ изложи много ясно своята визия за развитие на енергетиката най-вече в изискването за създаването на стратегии в отделните направления, като декарбонизация, Зелената сделка и т.н.“, подчерта експертът.

Той обърна внимание на факта, че има и доста конфликти точки с изискванията на БСП за ревизия на Зелената сделка. „Споделям едно подобно мнение, но то трябва да бъде много внимателно премислено и да не влиза в противоречие с енергийната политика на ЕС“, смята Казанджиев.

Според него е очевидно, че със Зелената сделка много се избързва и с това се поставят под заплаха енергийните доставки, което се наблюдава от известно време. По тази причина е необходим един много внимателен подход.

„Споделените приоритети в по-малка или по-голяма степен кореспондират и при четирите партии“, отбеляза Казанджиев.

Първото и основополагащо нещо, което ще определи основните цели в развитието на енергетиката, е изготвянето на нова енергийна стратегия. „Това е ключов документ, който трябва да обедини всички, които желаят енергетиката да се развива дългосрочно. Изборът на стратегия и цели ще бъде основополагащ“, посочи експертът.

Европейската зелена сделка - поне 1 трилион евро

Един трилион евро ще бъдат инвестирани в европейската "зелена сделка" до 2030 година, обяви председателят на Европейската комисия Урсул...

Важно значение има и полемиката относно трансформацията на региона, в който е разположен комплексът „Мини Марица Изток“ – една невралгична тема за българското общество. „Много е важно как едно бъдещо правителство ще реши проблемите свързани с този преход“.

Друг сложен въпрос е развитието на ядрената енергетика.

„Дали това ще става с развитието на нови ядрени мощности, за което някои пледират, или с концентриране усилията във вече съществуващата ядрена централа „Козлодуй“. Последното кореспондира със здравия разум“, подчерта Христо Казанджиев.

Той е категоричен, че има доста приоритети като политики и визия, които биха могли да обединят четирите партии в сферата на енергетиката.

„Всички се обединиха около изработването на механизми за компенсирането на разходите, които се плащат за високите цени на енергията. Това е една от темите, която би обединила всички, но най-вече изготвянето на нова енергийна стратегия. Тя ще определи целите и по този въпрос има консенсус, че такъв документ трябва да се разработи“, добави още експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика