Кирил Петков от Брюксел: Еврокомисията, а не малка България, ще преговаря с "Газпром"

6091
Кирил Петков от Брюксел: Еврокомисията, а не малка България, ще преговаря с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"Европейската комисия ще преговаря с "Газпром" от наше име за руския газ. Това е съвсем различно, отколкото една малка България да отива да преговаря с гигант кото "Газпром". Това съобщи току-що от Брюксел премиерът Кирил Петков.

"Ще трябва да преговаряме на равни начала, по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес. Сваляйки цената на газа, при едни добри преговори, които очакваме, това би свалило цената на тока, а от там и инфлацията", подчерта Петков.

Украйна каза защо Газпром не може да спре доставките на газ дори и да иска

Руският газ ще продължи да върви към Европа през Украйна докато газопреносната мрежа на страната има възможност да функционира. Това по...

"Едната група страни искаха ясен таван за фиксирана цена на газа. От другата страна имаше страни, които се притесняваха, че имат много дългосрочни договори на много добри цени. Ето защо прехвърлихме тази част на тавана към Комисията, но това, че ще преговаряме с "Газпром" всички страни, беше една голяма стъпка. Това променя изцяло играта кой колко пазарна сила има в тези преговори", категоричен бе той. 

"Много съм доволен, че днес Урсула фон дер Лайен ме извика и каза: "Кириле, котови сме с техническата част на плана. Ще погледна в календара си и в следващите дни, предполагам до две седмици ще дойда да те посетя и да го подпишен. Искам да поздравя всички министерства", каза още премиерът Кирил Петков.

Пред журналисти Кирил Петков коментира и темата с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. “Ако не беше се случил този арест и ако не се бяхме свързали с Европейската прокуратура да имаме добра комуникация с г-жа Кьовеши, никога нямаше да стигнем до този резултат. Сега просто, прокуратурата няма избор. Всичките тези данни, които преди бяха тайна, сега вече са и в ръцете на Европрокуратурата. Така че, ето - стъпка напред. По-бавно, но е в правилната посока“, заяви Петков.

Премиерът отдели внимание и на темата с Русия. “Изгонихме 10 техни дипломати, за които имаме доста сериозна информация, че са работили шпионска дейност. Едновременно с това, чухме агресивните думи на техния посланик, която предполагам просто от фрустрация, че не се справя, че България взима доста сериозна позиция в подкрепа на Украйна и изказва тези агресивни думи... Сега ще извикаме нашия посланик за консултации от Русия и се надяваме, че ще е ясно по дипломатически път, че г-жа Митрофанова трябва да отиде на консултации в родната си страна“, категоричен бе Кирил Петков.

Кирил Петков: Фон дер Лайен скоро идва в България, за да подпишем Плана за възстановяване

"Завършихме на техническо ниво преговорите с Европейската комисия. Радвам се, че Урсула фон дер Лайен скоро идва в България, за да подп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детската болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика