Кирил Петков с шокиращ разказ как за ИТН, ГЕРБ и ДПС е по-важно гражданството му, а не удрящите ни кризи

24966
Кирил Петков с шокиращ разказ как за ИТН, ГЕРБ и ДПС е по-важно гражданството му, а не удрящите ни кризи
Снимка: БГНЕС

Жегата дойде от ИТН, после се координираха с ГЕРБ, а вчера в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и с ДПС. Явно много добре съм си свършил работа. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков и поясни: „Мен това лично ме мотивира, когато има толкова силна съпротива, значи съм на прав път”.

По думите на Петков, имало гласуване дали да присъства на КСНС, след като има и доклад за рисковете пред българската икономика в следващите няколко месеца. Гласовете против бяха ИТН, ГЕРБ, ДПС и БСП, твърди икономическият министър. В крайна сметка, Петков е бил пуснат на съвета.

Депутат от ДБ: Кирил Петков няма да се откаже да работи за благото на българската икономика

Във Фейсбук депутатът от "Демократична България" Борислав Сандов подкрепи служебния министър Кирил Петков. Това стана след като Констит...

Имахме да обсъждаме няколко огромни кризи – КОВИД, пенсиите, бюджета, бежанската криза. На базата на това, по думите на икономическия министър пред Нова телевизия, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ попитал „кога Кирил се е отказал от канадското си гражданство”. Президентът казал, че не за това е свикан КСНС и Карадайъ си тръгнал. Не можех да повярвам, че тези хора трябва да са националноотговорни за нашето бъдеще, заяви Петков.

Тошко Йорданов каза и, че „КОВИД, пенсиите – не ме интересува, може би само бежанската криза”, твърди Петков какво е било участието на ИТН на вчерашния КСНС.

Румен Радев беше отговорният политик за големите теми. Той не позволи КСНС да се превърне в говорилня за моето гражданство – това е тема на Конституционния съд, каза Петков.

Не, нямам валиден канадски паспорт – върнах го на канадските власти. Придобих гражданството на 14 години, направих волеизявлението си за отказ през април, при първата възможност, разказа Петков. Чуждото гражданство е въпрос на собствен избор, не е натрапено – това гласи основата на решение на Конституционния съд от 1995 година според прочита на Петков. „Моето волеизявление е моментът, в който аз съм се отказал от канадското си гражданство от страната на България”, заяви той и посочи, че очаква бележка от канадските власти, потвърждаваща решението му – но тази бележка, според Петков, е само формалност.

ГЕРБ за канадското гражданство на Кирил Петков: Нали се стремим към нов морал

Конституцията ясно казва, че министър не може да има двойно гражданство. Има прецеденти, като с г-н Пирински и Жорж Ганчев. Президентът...

Кирил Петков не вижда прилика със случая с Жорж Ганчев, защото със САЩ сме имали спогодба, а оттогава и САЩ са променили подхода си – ако човек с американско гражданство поеме публичен пост в друга държава, трябва изрично да потвърди, че запазва американското си гражданство.

Има над 2 000 000 българи в чужбина, напомни Петков, с уточнението, че е много важно те да могат да помогнат на страната си лесно.

Знаех, че ще има цена, когато приех да бъда министър. Но това, което ме мотивира, е, че много бих се радвал, ако за нашите деца политиката не е мръсна дума, каза Петков. Той обеща, че дори Конституционният съд да вземе решение, че той не може да е икономически министър, това няма да го откаже да търси начин да работи и помага на България.

„Искам да накарам депутатите с моите колеги от служебното правителство колко важно е да актуализираме бюджета”, подчерта министърът. 430 млн. лева няма да влязат при българския бизнес при новата ковид криза. 300 000 служители са това, българските фирми ще трябва да се оправят сами. А за българските лекари – как се очаква по 18 часа на ден да се борят с КОВИД, попита Петков. И добави – какво ще стане при тръгнали 3 000 000 афганистански бежанци и няма актуализация на бюджета. По думите му, най-неприятното е, че пари има, но няма законов начин да се харчат. Какво ще прави следващото правителство при такова положение, ако няма актуализация, попита още Петков.

Богомил Бонев: ГЕРБ и Слави ще загубят от атаките срещу Кирил Петков, защото за хората той е герой

"Няма съмнение, че Кирил Петков е все още с канадско гражданство. По канадския закон се иска комулативно да са изпълнени няколко услови...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика