Киселова: Шокирани сме от поведението на депутатите и начина, по който претвориха Конституцията

2114
Киселова: Шокирани сме от поведението на депутатите и начина, по който претвориха Конституцията
Снимка: Actualno.com

"Представители на ВСС повече критикуваха, отколкото да предложат работещи формули. Между първо и второ четене, абсолютно не по правилата на законодателния процес, беше включена от днес за утре и приета на второ четене в НПК. Това е единият пункт, който държавният глава връща за ново обсъждане".

Това коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова и подчерта, че въпросът е кой е правоприемник на пленума на ВСС. Припомняме, че вчера президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на главния прокурор и пленума на ВСС. Така държавният глава връща за ново обсъждане промените в НПК.

Доц. Киселова уточни, че сега се връщат старите правомощия на ВСС и на главния прокурор. Опасенията ѝ са свързани с възкресяването на старата уредба, която може да доведе до съществено отлагане на промените за неопределен период от време.

Още: Изненадващо ремонтираха пресните промени в Конституцията

"Шокирани сме от поведението на народните представители и от модела, по който възприеха да претворят Конституцията. Аргументите им, че не можели да се справят без изрична законодателна уредба и да прилагат норми, които са в явно противоречие с Конституцията, ни оставиха без думи. Уверенията на министъра на правосъдието са, че в рамките на няколко месеца ще бъде подготвен нов закон за съдебната власт. След септември трябва да се премине към избор на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд", каза още доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Президентът връща и разпоредба, свързана с определяне на мярка за неотклонение с възможност какви доказателства да представи прокурорът пред съда.

"Директивата се стреми да създаде сравнително еднакви правила при всички държави членки. У нас обаче, се е установило положението, че всички събрани доказателства трябва да бъдат представени при определена мярка за неотклонение. Сега има крачка назад и се казва "по преценка на прокурора". Дава се възможност прокурорът селективно да подбере", разясни доц. Киселова.

Още: Българите нямат идея какви са конституционните промени, ротацията не ги интересува

По думите ѝ това може да предизвика съдията да наложи по-тежка мярка, отколкото ако види всички събрани доказателства. Това след години ще ни донесе доста осъдителни присъди в Страсбург, допусна преподавателят по конституционно право.

"Депутатите трябва да признаят, че сбъркаха. Направиха го без дискусии и накуп на конституционната реформа. Имат шанс да признаят, че това, което направиха, е противоконституционно и противоречи на житейската логика. Дори без правомощия главният прокурор си позволи да влезе в Софийската районна прокуратура", подчерта доц. Киселова.

Тя смята, че стремежът на народните представители на всяка цена да се противопоставят на президента ще има негативни последици. Доц. Киселова не би се изненадала Румен Радев да оспори и двете предложения в Конституционния съд, ако се стигне до препотвърждаването им.

Още: Наталия Киселова: С промените в Конституцията парламентът концентрира все повече власт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика