КНСБ: Наложително е да се приеме тази, дори по-радикална актуализация на бюджета

1575
КНСБ: Наложително е да се приеме тази, дори по-радикална актуализация на бюджета
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Наложително е да се приеме тази, дори по-радикална актуализация на бюджета, категорично заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Неприемането й е вредно за държавата, фирмите и хората, предупреди той. Според него актуализацията трябва да бъде доразширена с мерки, които са пропуснати и спестени.

"Никакви милиарди от енергетиката не са източвани, както каза и ресорния министър в опровержение на думите на Слави Трифонов. В тази бъркотия и замерване с някакви фейсбук обръщения с апломб заявени числа, които човек, който няма представа от финанси се опитва да слага на масата, мен силно ме притеснява. От друга страна, този, който много разбира от финанси – финансовият министър и вицепремиер Василев пък не чува това, което ние му казваме и му казваме, че наистина може да бъде внесено в бюджетната рамка", заяви Пламен Димитров.

Пламен Димитров: Повечето мерки на правителството не са добри

Увеличението на доходите е единственият начин, по който ние трябва да се борим с всички тези ценови равнища. Няма как да ги върнем цени...

Той подчерта, че допълнителните искания на КНСБ са да се намери възможното и необходимото финансиране през актуализацията на бюджета. По думите му, за да има минимално спокойствие в държавата, би трябвало да се използва максимално възможността в разходната част да бъдат заложени поне 2 милиарда допълнително. Поне толкова приходи ще има повече, сигурен е той. Повечето пари от данъци да обосноват допълнителни мерки, поне с такъв размер, запазвайки дефицита в същия размер, както е в бюджета за 2022 г., настоява Димитров.

Лидерът на КНСБ подчерта, че всичките искания на синдиката за заплати са под 1 милиард, а в разходите могат да се вместят 2- 2.5 милиарда.

Той е убеден, че приходите не са актуални и са занижени. "Това което казва Асен Василев за данъчните приходи е силно подценено. Той залага около 350 милиона сумарно повече данъчни приходи. Ние смятаме, че ще бъдат 5 – 7 пъти повече, отколкото са предвидени в бюджета за 2022 г. и ще достигнат около 2 - 3 милиарда", каза Димитров.

"Тази година увеличение на доходите ще има, независимо кой ще управлява, както и да се казва премиерът", категорично заяви президентът на КНСБ.

Тристранният съвет без съгласие за актуализацията на бюджета

Становищата на колегите от Националния съвет за тристранно сътрудничество бяха разнопосочни. Това заяви вицепремиерът и министър на фин...

Като най-голям проблем на България той посочи бедността. Страната продължава да е с най-голям процент на лицата, които са с риск да изпаднат в бедност в ЕС, изтъкна той и добави, че остават много високи нивата на бедност на уязвимите групи, в това число на работещите бедни – между 700 000 и 800 000 българи работят и са бедни или са нископлатени. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика