МВнР към Русия за 9 септември: Съветската армия донесе репресии

8917
МВнР към Русия за 9 септември: Съветската армия донесе репресии
Снимка: Getty Images/Guliver

Твърда позиция с явна критика изрази Министерството на външните работи на България заради организирано от руското посолство събитие по повод 9 септември. Става въпрос за "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

9 септември - датата, която и днес разделя обществото

На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българс...

МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. 9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през XX-и век.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с Нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология".

Не закъсня и официалният отговор на Руската федерация. Той беше публикуван във Facebook профила на руското посолство в България.

Нинова за 9 септември: Нека почетем хората, посветили живота си за съвременна България

"На Девети септември отдаваме почит на всички, дръзнали да се изправят срещу фашизма". Това написа във Facebook лидерът на БСП Корнелия...

"Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената армия в избавление на човечеството от фашистката чума.

Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция."

За и против

Според проф. Искра Баева, реакцията на МВнР е пресилена, защото не става въпрос за голяма публична изложба. Тя подчерта, че е абсурдно да се обиждаме от израза "освобождение на Източна България от нацизма". Блогърът Асен Генов обаче не се съгласи, като напомни, че за много страни във Варшавския договор идването на СССР е окупация.

Последва спор в студиото на Нова телевизия кой и защо не протестира срещу Паметника на Съветската армия и срещу паметника на американските летци, бомбардирали София. Баева обаче не уточни кой паметник къде се намира. Стигна се и до аргумент на Баева как Генов не можел да ѝ спори, защото не е историк, без да отговори на елементарни въпроси - например трябва ли Русия като наследник на СССР да ни върне военните архиви отпреди издигането на комунизма като управленски режим в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика