X
 
 

МВнР към Русия за 9 септември: Съветската армия донесе репресии

4978 16
photo of МВнР към Русия за 9 септември: Съветската армия донесе репресии
Снимка: Getty Images/Guliver
Твърда позиция с явна критика изрази Министерството на външните работи на България заради организирано от руското посолство събитие по повод 9 септември. Става въпрос за "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

9 септември - датата, която и днес разделя обществото

На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българс...

МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. 9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през XX-и век.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с Нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология".

Не закъсня и официалният отговор на Руската федерация. Той беше публикуван във Facebook профила на руското посолство в България.

Нинова за 9 септември: Нека почетем хората, посветили живота си за съвременна България

"На Девети септември отдаваме почит на всички, дръзнали да се изправят срещу фашизма". Това написа във Facebook лидерът на БСП Корнелия...

"Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената армия в избавление на човечеството от фашистката чума.

Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция."

За и против

Според проф. Искра Баева, реакцията на МВнР е пресилена, защото не става въпрос за голяма публична изложба. Тя подчерта, че е абсурдно да се обиждаме от израза "освобождение на Източна България от нацизма". Блогърът Асен Генов обаче не се съгласи, като напомни, че за много страни във Варшавския договор идването на СССР е окупация.

Последва спор в студиото на Нова телевизия кой и защо не протестира срещу Паметника на Съветската армия и срещу паметника на американските летци, бомбардирали София. Баева обаче не уточни кой паметник къде се намира. Стигна се и до аргумент на Баева как Генов не можел да ѝ спори, защото не е историк, без да отговори на елементарни въпроси - например трябва ли Русия като наследник на СССР да ни върне военните архиви отпреди издигането на комунизма като управленски режим в България.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Българския народ никога няма да прости на Русия двете окупации и избиването на най-светлите ни личности! Проклети да сте, руснаци! Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Врага, който г виж още ›› о погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
 •  ciklop50 11.1 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Дъртият Циклоп - психо ИДИОТ !
  : 3 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Хр. Ботев - Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/335
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "Учете руски! Трябва да знаете езика на врага!" Васил Левски.
  : 6 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  „Да бъде проклета оная минута когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!“ - “Кой?” – Захарий Стоянов http ://chitanka.info/text/10048-kojy
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Под зоркия поглед на Кремъл ограбват българите перманентно, организирано, целенасочено …. http ://www .faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/46607-pod-zorkiya-pogled-na-kremal-ograbvat-balgarite-permanentno.html
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Истината!!! _________________цитат 1: "В края на 1940 и началото на 1941 г. по нареждане на ЦК се разпространяваха хвърчащи листове, с които се подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт – да влезе в антикомунистическата ос, като се добавяше, че и СССР ще влезне в него." цитат 2: "В България и до днес се премълчава позорното послушание на българските ко мунисти пред заръките на виж още ›› Хитлеровия съюзник Сталин, писането и разпространяването на комунистически лозунги за присъединяването на България към Тристранния пакт в момент, в който цар Борис Трети и българското правителство отчаяно се опитват да запазят неутралитета на страната въпреки чудовищния натиск от Берлин, Рим и Москва."
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  “Аз видях как руснаците окупираха България през 1944 година” от ЧАРЛС ЛАНИУС - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/11476
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия. Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия - КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - http ://www .faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam.html
 • ИМПЕРИАЛИСТ 3 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Cтигa c тoя нихилизъм нa вeчнaтa жeртвa...Нeщaтa ca пo-cлoжни...Cлeд 2.ІХ. 1944г. при прaвитeлcтвoтo нa Мурaвиeв зa някoлкoтo дни, в кoитo тo e нa влacт, Бългaрия прeкъcвa диплoмaтичecкитe cи oтнoшeния c Гeрмaния. Зaпoчвa изтeглянeтo нa бългaрcкитe вoйcки oт Югocлaвия. Иcкa примириe oт CAЩ и Вeликoбритaния нa тaйни прeгoвoри в Кaйрo... Aнгличaнитe и aмeрикaнцитe ca cъглacни, нo имa eднa прeчкa, ня виж още ›› мaт cвoбoдeн вoeнeн кoнтингeнт, кoйтo дa изпрaтят в Бългaрия зa oкупaциoнeн кoрпуc, кoйтo дa кoнтрoлирa примириeтo. Тoгaвa ce дoгoвaрят дa ce изпрaтят турcки дивизии, тъй кaтo Турция e вeчe тeхeн cъюзник. Cъвeтcкoтo рaзузнaвaнe ce нaучaвa зa тoзи плaн. Мaршaл Тoлбухин прeдлaгa нa Cтaлин дa ce нaвлeзe прeди турцитe в Бългaрия. Cтaлин cклoнявa. Нeзaбaвнo зaпoчвa нaвлизaнeтo нa кoмaндвaния oт Тoлбухин ІІІ-ти Укрaинcки фрoнт, бeз дa бъдe върнaт в тилa зa възcтaнoвявaнe и дooкoмплeктoвaнe, oт кoитo имa гoлямa нуждa, cлeд кръвoпрoлитнaтa Яш-Кишинeвcкa oпeрaция. Признaтeлнитe Бългaри cъбoрихмe cлeд 10.11.1989г. пaмeтникa нa мaршaл Тoлбухин в Coфия в грaдинкaтa cрeщу CУ, дoкaтo руcoфoбитe чeхи, пaзят в Прaгa дo Плoщaдa нa гeрoитe /Витeзнe нaмecти/ пaмeтникa нa мaршaл Кoнeв - cпacитeля нa Прaгa.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Actualno.com 2.1 Actualno.com преди 1 месец Профил на трол?
  Никакъв проблем!
  : 5 !
Нагоре
missing image
Изложба за развитието на предизборната агитация подготвят в Добрич

Във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич се съхранява изключително богата колекция от предизборни материали от най-ново време, съобщават...