Комисията "Хаджигенов" де факто опитва да свали Иван Гешев от поста на главен прокурор

6176
Комисията "Хаджигенов" де факто опитва да свали Иван Гешев от поста на главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Втори опит да бъде свален от поста главен прокурор Иван Гешев - за това почнаха да говорят участващите в т.нар. парламентарна комисия "Хаджигенов", която разследва полицейското насилие.

Според Николай Хаджигенов, съгласно чл. 80 от Конституцията, когато бъдат призовани, гражданите, включително главният прокурор, трябва да се явят в парламента, когато бъдат призовани. Но правосъдният министър Янаки Стоилов коментира, че в случая с главния прокурор има и специални законодателни текстове. Припомняме, че прокуратурата вече обяви, че Гешев няма да се яви пред комисията на Хаджигенов.

Заради това народните представители в комисията "Хаджигенов" единодушно гласуваха да бъде сезиран правосъдният министър Янаки Стоилов, който е и председателстващ Висшия съдебен съвет, затова, че Гешев нарушавал конституцията, като не се явява на изслушване, пише в. "24 часа".

Бенатова: ГЕРБ да кажат какво показа разследването на насилието от 2013-а

"Понеже от ГЕРБ се позовават на насилието от 2013а, време е да кажат какво показа разследването за побоите тогава. И защо повишиха от...

Предложението Гешев да бъде наказан от ВСС дойде от колегата на Хаджигенов в ИБГНИ Арман Бабикян. "Нарушаването на Конституцията е самостоятелно основание за прекратяването на мандата на главния прокурор", заяви Хаджигенов.

Искане за отстраняването на Гешев вече беше разглеждано от ВСС по предложение на Янаки Стоилов, но по сигнал от Бойко Рашков. Сега сезирането се случва по решение на парламентарна комисия.

"Направих си труда да донеса основния закон. В чл. 84, т. 16 пише, че парламентът изслушва и приема годишните доклади на ВКС, на ВАС и на главния прокурор. Освен това Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика", заяви Хаджигенов. И припомни какво депутатите искат да научат от Гешев - колко са образуваните дела за полицейско насилие, кога са повдигнати обвиненията на униформените, каква е причината разследванията да не бъдат приключени година след събитията. Според председателя на комисията няма следствена тайна в тази информация, такава вече е била изнасяна по разследванията за КТБ, срещу Иванчева, Васил Божков и секретаря на президента Пламен Узунов. Стои въпросът обаче искат ли в крайна сметка депутатите да им бъдат предоставени данни по конкретни дела и по-конкретно веществено доказателствено средство от експлоатирано СРС по отношение на Васил Божков. Адвокат Хаджигенов е защитник на Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, която пък е сочена като близка до Божков.

"Главният прокурор ще бъде извикан още в правната комисия, в тази за СРС-тата. Аз го извиках тук с ясното съзнание, че няма да дойде. С тези нескопосани отговори се видя, че го правят нарочно, те наистина смятат, че живеят в прокурорска република. В конституцията пише, че всеки е длъжен да идва в парламента, както го правеше Цацаров. Той идваше във всички комисии Тогава не нарушавахме Конституцията. Това не накърнява разделението на властите, а напротив - помага за взаимния контрол между тях", подчерта Хаджигенов след края на заседанието на комисията, която разследва полицейското насилие и прилагането на СРС-та за протестиращи.

Те бият, ние ги повишаваме: Какво показа отказът на Гешев

Аргументът, с който главният прокурор Иван Гешев отказа да се яви пред парламента, за да отчете какво е свършил по сигналите за полицей...

Само през тази седмица народните представители изпратиха две писма до обвинител №1. Във вторник те гласуваха, че до петък той трябва да им предаде доклад за разследванията за полицейско насилие на протестите. В сряда председателят на комисията по правни въпроси Андрей Михайлов го покани да се яви на изслушване пак за същото в четвъртък от 16:30 часа. Но Гешев е официално в отпуск днес, 19 август. Михайлов се позовава на чл. 24 от правилника на парламента, който казва, че най-малко веднъж на всеки три месеца главният прокурор трябва да се явява пред комисията. Според анализ на върховната прокуратура обаче този текст е противоконституционен и вероятно ще бъде сезиран Конституционният съд. Главният прокурор има това право

При закрити врата в комисията "Хаджигенов" бяха изслушани десетина антимафиоти и служители на ДАНС, които са работили по разследването на Специализираната прокуратура за въоръжено въстание с цел сваляне на легитимната власт. Според Хаджигенов те са потвърдили информацията, изнесена от Рашков, за незаконосъобразни действия по разследването на протестиращите.

"Преписката на Специализираната прокуратура не е внесена в деловодството на ГДБОП, а на ръка от шеф на дирекцията в отдел "Контратероризъм". Писали са доклади на листи А4. Работили са извънредно, както никога досега. Протестиращи са били подслушвани, следени, задържани. Електронната им комуникация е била поставена под контрол. И всичко това е вършено незаконно", категоричен е Хаджигенов.

Временната комисия взе решение да пише до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши заради прокурор Вероника Трифонова, която е прекратила преписката за извършени от полицаите престъпления. По-късно Трифонова беше избрана за делегиран прокурор в институцията на Кьовеши.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика