Янаки Стоилов: Иван Гешев иска да работи в комфортна за него среда

4016
Янаки Стоилов: Иван Гешев иска да работи в комфортна за него среда
Снимка: БГНЕС

"Докладът за Бюрото по защита дава възможност главният прокурор да бъде изслушан в парламента. Народните представители са в правото си да поискат Иван Гешев в отиде в Народното събрание". Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

"Главният прокурор явно иска да работи в комфортна за него среда. Парламентът трябва да се съобразява с независимостта на институцията. Иван Гешев трябва да отговаря за останалите прокурори и за това, защо няма дела по случаите с полицейско насилие по площадите. Народните представители не са намерили правилния начин. Трябва да има независимост на институциите. Институциите трябва да зачитат независимостта си", каза още Стоилов.

Янаки Стоилов: Иван Гешев има юридическа правоспособност

Главният прокурор Иван Гешев има юридическа правоспособност, завършил е с 5-ца. Това разкри служебният министър Янаки Стоилов по време...

"Не бива и от двете страни да се изостря спорът. Всяка власт, стоейки на своите полярни позиции, ще остави нерешени проблемите. В момента имаме противопоставяне между институциите. Трябва да видим в коя от тях е проблемът. Няма смисъл от повече заклинания - гледах кадрите, които МВР предостави от протестите. Има ненужно прилагане на насилие, след като лицата вече са задържани. При подобни публични прояви трябва да се изясни дали са участвали и други структури освен полицията. Призовавам народните представители, когато се занимават с тази тематика, да обърнат внимание и на други съществени въпроси. Колко време е необходимо да има досъдебно производство по този случай, който продължава вече една година?", попита Стоилов по БТВ.

"Конституционният съд трябва да каже за казуса с Кирил Петков. Има няколко подобни случая през годините, които са разглеждани. Няма смисъл да смесваме обаче политическите и юридическите причини в спора", обясни министър Стоилов.

Официалният отговор дали Кирил Петков има канадско гражданство, трябва да го даде Конституционният съд. Министърът на външните работи е сезирал канадското министерство, след като постъпи техният отговор, Конституционият съд ще разполага с фактическите обстоятелства и стъпвайки върху своята практика и изяснявайки конкретните обстоятелства, той е органът, който трябва да се произнесе. Няма нужда да смесваме юридическите и политическите мотиви, ясно е защо политически се експонира толкова активно този случай. Той е назначен за министър и докато няма произнасяне, което да бъде в противоположен смисъл, мисля, че той може да изпълнява своите функции и правомощия, каза още правосъдният министър Янаки Стоилов.

Според него шансовете за правителство с този парламент намаляват.

Янаки Стоилов: Необходимо е официализирано споразумение за подкрепа

Добре е, че ръководството на БСП започна консултации за съставяне на правителство, защото е за предпочитане да се излъчи кабинет от пар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика