Корнелия Нинова: Давам „Експо 2020 Дубай“ на прокуратурата (ВИДЕО)

6375
Корнелия Нинова: Давам „Експо 2020 Дубай“ на прокуратурата (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Давам договора за "Експо 2020 Дубай" на КПКОНПИ и прокуратурата, каза на брифинг министърът на икономиката Корнелия Нинова. Ще бъдат потърсени неустойки, това е една огромна черна дупка, където са изтекли парите на българския данъкоплатец, коментира тя и допълни, че спира всички плащания към консорциума.

"Получих от вас доста писма с много въпроси (бел. ред. - Actualno.com изпрати 14 въпроса), беше необходимо да приключи проверката и да отговоря на всички тях. Започвам от самото начало с хронология на събитията. На 21 декември 2018 година правителството на ГЕРБ решава България да участва в световното изложение "Експо 2020 Дубай" и финансира това участие с 6 720 000 лв. с ДДС. След това решение се провежда обществена поръчка и се сключва договор с консорциум "България експо 2020" на 13 декември 2019 г. В консорциума влизат фирмите "Сиела Норма", "Проджект Мениджмънт Адвайзори" ЕООД, "Арка Л.Т.Д." ООД, "Д.о.Ф" ЕООД и "Инфинити Травел" АД. Този консорциум трябва да изпълни по договор следните неща: да направи концепция, да извърши дизайн, лого, да направи павилиона, да осигури експонатите и тяхното транспортиране и разполагане, персонал за обслужване на павилиона, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама на България.

Какви пари са преведени за това участие? Изненадана съм, че в договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. Преведени са следните суми: на 20 декември, 2019 г. - 1 212 000 лв. авансово; на 27 април, 2021 г. - 3 240 000 лв. авансово. Или общо държавата е платила на фирмите в консорциума 4 452 000 лв. И тук идва втората изненада. Срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция за 50% от тази стойност. Правителството превежда 4,5 милиона лв., те обезпечават само половината от тях.  

Трето, консорциумът не изпълнява условията по договора. Комисия от Министерството на икономиката и индустрията прави проверка на място, и преди е правена проверка от министерството, изготвя доклади, праща писма до консорциума и от това не следва нищо", каза Нинова.

Тя представи сравнителна таблица за задължения по договора, изпълнение и неизпълнение.

Пет фирми срещу 6,7 млн. лв. организират българското представяне в Дубай?

Цялостната организация на българското участие в предстоящото световно изложение с изграждане на павилион в Дубай е вероятно да бъде анг...

"За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони от парите на българските граждани. Спирам плащането по този договор. В момента КПКОНПИ разследва случая и разпитва хората, които са участници в тези събития", каза Нинова.

"Цялата тази папка, която събрахме, са документи, доклади, доказателства - заминава за прокуратурата. Искам да изразя съжаление, че освен това, че прилича и е корупционна схема според нас, подобни неща злепоставят името на България в чужбина. Вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитетът, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации, то в този случай нищо от това не е изпълнено. Фирмите са предявили пред нас искане отгоре на всичко това за допълнително плащане от 700 хил. лв. Да им кажа отново - спирам всички плащания и нито лев повече няма да потъне в това, докато не приключи тази сага. Всичко това отива там, където му е мястото - прокуратура и КПКОНПИ", заяви още Корнелия Нинова.

Министерство на икономиката ще иска да си задържи гаранцията. "Търсим разликата от 50% от авансово преведената сума", заяви още Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика