Костадинов посочи необходимите мерки, за да няма воден режим във Варна

4486
Костадинов посочи необходимите мерки, за да няма воден режим във Варна
Снимка: БГНЕС

Наличните водни обеми показват, че ако има воден режим във Варненско, то той ще бъде след около 7 месеца. Това коментира пред Радио „Фокус“ – Варна Костадин Костадинов, общински съветник и лидер на ПП „Възраждане“.

Той посочи, че опасенията с водната криза са свързани с това, че язовирите, които се използват за водоснабдяване на Варна и областта, са с тревожно ниски нива.

„Засега според официалните данни наличните водни обеми показват, че ако има воден режим, то той ще бъде след около 7 месеца. Имайте предвид обаче, че това по никакъв начин не бива да ни успокоява, тъй като ако няма валежи и разхищенията на водите продължат по същия начин, срокът ще бъде съкратен много по-бързо“, каза още Костадинов. Той допълни, че по същия начин са били успокоявани и жителите на Перник, а варненци имат пълното основание да се притесняват.

Язовир "Камчия" е полуизточен, ще има ли воден режим във Варна, пита лидерът на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Язовир "Камчия", от който пие вода Варна, третият по големина град в България, е наполовина източен. Нивото на язовира е паднало с 10 ...

Костадин Костадинов подчерта, че нивото на язовир „Камчия“ е спаднало драстично, а язовир „Цонево“, който не се използва за питейни нужди, но е резервен вариант при евентуална авария, е с още по-сериозно спаднало ниво.

„На фона на всичко това, вчера бяхме при областния управител, защото искахме отговор от него по тези въпроси – той заяви пред нас, че има водна криза! На въпрос, какво ще се направи във връзка с този проблем, той ни отвърна, че ще свика комисия. Кога ще бъде свикана тази комисия, кога ще бъдат предприети първите мерки за решаване на евентуалната криза – отново не получихме отговор.

Всъщност единствените отговори, които получихме от официалните лица бяха – не знам, не съм питал, не мога да Ви кажа. Така че, ние имаме всички основания, за да се притесняваме. Управлението, което е предизвикало тази водна криза е изключително безхаберно, некомпетентно и паникьосано, защото не предприемат никакви мерки и нямат намерение да предприемат. Най-вероятно защото просто не знаят, какво да направят и се молят на Господ“, каза още Костадин Костадинов.

Общинският съветник подчерта, че това, което трябва да се направи е да се спрат всякакви отоци към ВЕЦ-те.

Няма риск от режим на водата във Варна и Бургас

Няма опасност от воден режим за Варна и Бургас. Това заявиха от ВиК-Бургас в отговор на твърденията на лидера на "Възраждане" Костадин ...

Друго което трябва да се направи е да се прихванат води от други водоизточници, за да се напълнят язовирите, които са за питейни нужди. „В конкретния случай говоря за язовир „Камчия“, който е с драстично спаднало ниво от близо 10 метра“, коментира още Костадинов.

Той допълни, че третата стъпка, която трябва да се извърши, е пълна подмяна на водоснабдителната мрежа. „България има много вода, но проблемът е, че имаме близо 90% разхищение във ВиК мрежата. Реално погледнато, от всичко което влиза в мрежата, едва 10% стига до нас. Досега правителството е похарчило стотици милиони левове за рехабилитация на тези водоснабдителни системи, но резултат няма. И ние питаме – парите ефективно ли са похарчени, защото ако бяха реално разходвани, би следвало да има и намаляване на загубите“, каза още общинският съветник.

По отношение на водата, която идва от карстовите източници на Девня, Костадинов посочи, че тя е негодна за пиене и за да може да се консумира, трябва да се смеси с друга вода.

„Ако недай си Боже нещо стане и язовир „Камчия“ не може да подава вода, не можем да пием вода само от девненските източници. Не че е отровна, но не може да се използва за дългосрочна употреба. Тя е много варовита и ще доведе до проблеми, както на водопроводната мрежа, така и на здравето на хората“, каза в заключение Костадин Костадинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика