Кристалина Георгиева намекна, че няма да се бори за шеф на ООН

3719
Кристалина Георгиева намекна, че няма да се бори за шеф на ООН
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще отдаде цялото си внимание на проблемите на ЕС и на настоящите си задължения. Това е заявила тя в телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов. 

Българският еврокомисар е уверила премиера, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.

Ирина Бокова: Баща ми не е убил Райко Алексиев

"България в следващите седмици трябва да определи позицията си. В края на март ще започнат изслушване на кандидатите. Това е въпрос на ...

С това свое изказване Георгиева намеква, че няма амбиции да се бори за поста генерален секретар на ООН. Тя бе спрягана от редица медии като силна потенциална кандидатура срещу друга българка - ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 

Още през есента на миналата година говорител на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира слуховете за кандидатура на Георгиева с думите: „Председателят и г-жа Георгива обсъждаха появяването на тази възможност, но за момента зам.-председателят Георгиева е фокусирана върху сегашната си работа. Председателят изпитва голямо възхищение от международния опит, умението за водене на преговори и огромния капацитет за работа на г-жа Георгиева, която дава на председателя неоценима подкрепа в управлението на Европейската комисия в трудни времена“.

В международните среди се смята, че е дошло времето кандидат от Източна Европа да оглави ООН. Силна номинация от тази част на света, още повече жена, ще бъде добре поставена кандидатура, а кандидатурата на Бокова получи подкрепата и на руския представител в ООН.

Българското правителство ще обяви официалната кандидатура на България за поста през март. На въпрос дали ще даде пълната си подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова, преди време премиерът Борисов отговори, че тя не зависи от подкрепата на ГЕРБ: "Такъв пост се заема от човек, който е консенсусен за всички. Пожелавам успех, това би било голяма радост за България". По думите на министър-председателя "големите страни" трябва да постигнат консенсус и въпросът не зависи от България.

Кристалина Георгиева: Докладът отчита напредък, но предстои много работа

Днешният доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка отчита напредък в някои области, но показ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика