Кръстев: ДАИ трябва да се преструктурира като НАП

2801
Кръстев: ДАИ трябва да се преструктурира като НАП
Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (бившето ДАИ, бел. ред.) трябва да се преструктурира, както НАП. Това каза Кристиан Кръстев, бивш министър на транспорта в служебното правителство на Марин Райков, пред bTV.

Трябва да се промени системата на управление и оценка на служителите – всеки да получава, съобразно усилията, която полага. Атестацията им трябва да е ежемесечна, а не на шест месеца и година, и който не си върши работата – не е за там.

Експерт: В ДАИ винаги са търсели възможности за корупция

Изпитите за придобиване на свидетелство за управление на автомобил да се извадят от Изпълнителната агенция „Автомобилна администр...

„Когато дисциплинираме агенцията, агенцията ще дисциплинира бизнеса. Когато бизнесът е дисциплиниран, няма да има предпоставки за корупция“, каза Кръстев.

На въпрос кой може да контролира ДАИ, Кръстев отговори, че това е „една машина, която може да бъде изградена по нов начин и да се самоконтролира много успешно“.

Той даде пример с Националната агенция по приходите (НАП) – в момента, в който служителите в НАП имат интерес от това да налагат глоби, всичко върви, посочи бившият министър. Разбира се, всяко стадо има мърша, случват се злоупотреби, но единични. Смятам, че НАП се управлява прекрасно и ДАИ трябва да се управлява по същия начин, посочи той.

Кръстев призна, че не е изненадан от поредния арест на шеф на ДАИ. „Докато не се промени цялостната структура на всички подобни агенции и органи, които извършват контрол, не виждам вариант, в който да няма дребна корупция“, каза той. Според него пред хората в регулаторните органи много изкушения.

СБА: Смяната на един Цветанов, Божков, Киров с друг не води до нищо друго, освен затъване

"Смяната на един Цветанов, Божков, Киров с друг не води до нищо друго, освен затъване на по-дълбоко в „пещерата”. Това каз...

„Системата е порочна. Когато има по-свестен шеф, дисциплината е по-строга, когато някой е влязъл с идеята да спечели, винаги ще намери начин“, посочи Кръстев.

По думите му трябва да се направи функционален анализ на всички подобни органи, в които има предпоставки за корупция. Всички контролни органи, които по някакъв начин издават санкциониращи документи на потребителите, би трябвало да бъдат построени на същия принцип (като НАП). Тогава корупцията ще има по-малко предпоставки за корупция.

Запитан дали в скучая с ДАИ е имало политически чадър, той отговори, че след като се е стигнало до тези арести, е имало политическа воля да се спре тази корупция. Министър Ивайло Московски каза, че е имало редица сигнали и по тях се е работило – вероятно част от тях са довели до тези резултати, каза Кръстев.

Той припомни, че когато по негово време са се назначавали регионалните ръководители на ДАИ, е имало голям лобистки натиск от партиите. „Очевидно има мед в кацата и всеки се опитва да бръкне в нея“, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика