Кунева: Динамиката на вътрешната политика изтласка европейските теми в периферията

12233
Кунева: Динамиката на вътрешната политика изтласка европейските теми в периферията
Снимка: БГНЕС

Напоследък динамиката на вътрешно-политическите събития остави европейските политики в периферията на публичното внимание и с „Европейски дебати“ ги връщаме „на терена“. Не трябва да спираме усилията за по-искрено разпознаване на европейските приоритети като български и за по-активно участие на България в изработването на европейските политики. Това каза при откриването на първото събитие от инициативата „Европейски дебати“ в София вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. 

Организирах „Европейски дебати“ по повод 10-та годишнина от подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС, която се навършва през април, обясни Кунева. Тя добави, че планира дискусии в рамките на инициативата с европейски комисари по големите европейски теми – антитероризъм, бежанци и миграция, дигитална икономика, климатични промени, плана „Юнкер“, приоритетите на Председателствата и икономическия растеж. 

Кунева: Вучков беше последователен в действията си

Веселин Вучков се оказа последователен. Той заяви, че ще предложи смяна на главния секретар и вървеше в тази посока. Когато не получи п...

По думите на Кунева 10 години след влизането си в ЕС България не се възползва пълноценно от европейското членство. Нямаме голяма събитие, посветено например на плана „Юнкер“, който цели да направи така, че парите от частния сектор в Европа и възможностите на държавите да работят заедно за публичния интерес. Според нея в България европейски теми като мерките срещу тероризма, климатичните изменения и миграцията или бегло, или ненавреме се адресират към обществото и се изтласкват на заден план, а България може да ги реши именно чрез общностната политика. 

Около 84 200 жени са самостоятелно заети в последната година, което означава, че са се осмелили да са икономически независими, отбеляза Кунева и добави, че 15 хиляди мъже са били в отпуск по бащинство, а в армията мъжете вече имат право да ползват отпуск по бащинство. Това е добра среда за публичен дебат по темите за равенството, насърчаването на жените и равното заплащане на мъжкия и женски труд, каза Кунева. По думите й, Румяна Бъчварова и министърът на отбраната на Германия заедно биха били добра двойка на жени в силови сектори, което е добър знак от България. 

Според вицепремиера Кунева темата за квотите за жени в управлението трябва да се дебатира публично, защото няма еднозначно становище в Европа, освен в северните страни, където вече са въведени. Според нея проблемът с равното заплащане на мъжете и жените трябва да се реши и на законодателно ниво у нас. Неравенството ме отвращава независимо от посоката му – дали когато се нарушава равният старт, равното заплащане на еднаквия труд или когато се прави оценка не според заслугите, а по други критерии, отбеляза още Кунева. Тя изказа благодарност към Кристалина Георгиева като първи  гост на инициативата „Европейски дебати“, както и на вицепремиера Калфин, който подкрепи инициативата. 

Кристалина Георгиева отбеляза, че след Кунева й е било по-лесно като еврокомисар, защото летвата е била вдигната високо и е била посрещната с респект в ЕК поради високите резултати на предшественичката й. Когато пред жените има бариери да включат таланта си в полза на обществото, от това страда цялото общество, подчерта Кристалина Георгиева и добави, че когато жените поемат лидерството, променят обществото. Тя подчерта, че Финландия и Швеция са постигнали добри резултати в участието на жените в управлението, докато България е под средното ниво. Добре сме по показателя участие на жени в правителството, но изоставаме от средното ниво за ЕС по редица други показатели, обобщи тя. Страната ни се свива откъм хора и затова имаме по-голямо задължение да използваме таланта на жените наравно с този на мъжете, добави Георгиева и подчерта, че в бордовете на големите компании в Европа жените са около 20 %, а целта е да се достигне 40 % участие на жени в управлението до 2020 г. 

Кунева отрече да е искала ръководството на МВР

Никога не съм искала да ставам вътрешен министър. Ако погледнете политическият ми път, ще разберете, че това е така. Това е далеч от ...

Вицепремиерът Калфин съобщи, че до средата на годината очаква в Народното събрание да бъде внесен изготвеният вече проект на Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, който да регламентира въпросите за равното третиране и еднаквото възнаграждение при еднакъв тип труд. Разработват се и мерки за гъвкаво работно време и ваучерна система като начини за подобряване статута на работещите жени и тяхното насърчаване, каза още той. Калфин поздрави вицепремиера Меглена Кунева за инициативата и изрази надежда, че създаваната с дебатите публична енергия ще помогне за решаването на проблемите с неравенството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика