Кунева отива на среща в САЩ за борба с тероризма

8316
Кунева отива на среща в САЩ за борба с тероризма
Снимка: БГНЕС

Заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева ще участва в среща на високо равнище, посветена на борбата с тероризма, организирана от Белия дом. Форумът ще се проведе на 18 и 19 февруари във Вашингтон, САЩ, съобщиха от правителствената пресслужба.

Срещата има за цел да сближи позициите на страните от Европейския съюз, Балканите, Близкия Изток, Азия и Северна Америка относно разрастването на радикализацията и начините за нейното противопоставяне. На форума са поканени представители на 79 държави и международни организации. България ще представлява Европейския съюз заедно с Белгия, Дания, Германия, Франция, Италия, Холандия, Испания и Великобритания. САЩ обяви намерението си да проведе конференцията след атаките срещу френския вестник "Шарли ебдо" в Париж през януари.

Първият ден на форума е посветен на противодействието на проблема с т.нар. "чуждестранни бойци" които заминават от западния свят и се вливат в терористични мрежи в конфликтните зони в Близкия Изток, най-вече Сирия и Ирак, и за част от които България е транзитна страна. На срещата ще бъдат обсъдени начините за по-ефективно взаимодействие между службите, обмяната на информация и подготовка на международни документи. Срещата ще бъде открита от Държавния секретар на САЩ Джон Кери. На втория ден ще се проведе министерската среща за борба с екстремизма, като обсъжданите теми ще са начините на ефективно противодействие на разрастването на радикализацията извън конфликтните зони, борбата с екстремистката пропаганда в интернет и създаването на ефективни финансови и социални мерки срещу маргинализацията. Дискусиите в последния ден от форума са по теми, свързани с борбата с войнстващия екстремизъм и са организирани от влиятелни неправителствени организации като Вашингтонския институт по близкоизточна политика и Съвета по международни отношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика