Кънев: ГЕРБ избра да е с лобитата, които ги свалиха от власт с Костинброд

7355
Кънев: ГЕРБ избра да е с лобитата, които ги свалиха от власт с Костинброд
Снимка: БГНЕС

Сегашното управление се оформя като управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде „Фокус”.

„Става дума за реформата в правосъдието. ДСБ взима решението си. С имитацията на съдебна реформа, скрепена с над 200 подписа в парламента на изпитание, са поставени много по-важни неща от единството на РБ. Става дума за много по-сериозни политически избори. Мнението ми е, че Борисов и ГЕРБ направиха много ясен и тежък политически избор дали това правителство ще се занимава с реформи или не. Прецениха, че комфорта им от гледна точка на лобитата, които стоят зад съдебната власт, същите, които свалиха ГЕРБ през 2013 година и които им спретнаха „Костинброд”, които избраха Пеевски и се заканваха с физическа разправа, същите бяха предпочетени от Борисов като партньори в сегашното управление”, заяви Кънев.

Борисов все още се крие от въпросите за оставката на Христо Иванов

Премиерът Бойко Борисов не се появи на пресконференцията с европейския комисар по регионалното развитие Корина Крецу в Министерския съв...

По думите му дали ще бъдат част от това управление е много важен политически въпрос, много по-важен от това дали ще има политически протест и дали ще остане единен РБ.

„Това е въпрос за бъдещето на България и дали настоящото правителство могат да движат нещата в правилната посока или ще продължат тенденцията да се движат в грешната посока. Ще бъдат по-силен продължител на кабинета „Орешарски”, което беше много слабо. Очертава се да имаме по-силно правителство, което да води страната в същата негативна посока. Това е голяма опасност”, каза още Радан Кънев.

„Със сигурност не!”. Така отговори Кънев на друг въпрос - дали ще предложи кандидатура за освободения пост на министър на правосъдието.

Ще има политическо решение на ДСБ утре - рано е да говорим за това, отговори Кънев на въпроса дали министърът на здравеопазването Петър Москов също ще си подаде оставката.

За съжаление от много време насам РБ се превърна в организация, в която си споделяме решенията на отделните партии, а не вземаме решения заедно, каза той. Кога ще бъде събирането на Блока е друг въпрос, нека се заредим с търпение, допълни Кънев.

За фигурата на министъра на правосъдието Кънев заяви: "Стоя на позицията, че човекът за този пост беше Христо Иванов и не е случайно, че с неговото оттегляне дойде и свалянето на доверие от моя страна. Трудно ми е да си представя след всичко, което изтърпя Христо - и от свои, и от чужди - след цялата помия, която се изля върху него, че ще се намери човек с подобна твърдост и смелост, който да застане там и да провежда реформаторска политика".

"Видях много атаки срещу Христо и от ГЕРБ, и от РБ - нещо, което дълбоко лично ме отврати. Сериозно съм притеснен, че следващият правосъден министър няма да има смелостта да върви по стъпките му", добави той.

Премиерът направи политически избор, който аз считам за грешен и реагирах адекватно на това си мнение, отбеляза Кънев.

Христо Иванов беше добър човек, но това не е достатъчно за министър

Така бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов коментира драмата около съдебната реформа. Според Първанов, за да си министър, тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика