Лиляна Павлова няма да бъде евродепутат. Може да отговаря за плана "Юнкер"

12305
Лиляна Павлова няма да бъде евродепутат. Може да отговаря за плана "Юнкер"
Снимка: eu2018bg.bg

Правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от правителствената пресслужба.

Павлова е предложена за поста, тъй като е финансов експерт с богат управленски опит в България, има и опит в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции. Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, бившият министър на регионалното развитие и българското председателство на ЕС няма да стане евродепутат, а от септември ще поеме поста в банката с 3-годишен мандат. В момента на позиция е Илияна Цанова, вицепремиер в служебните правителства "Райков" и "Близнашки".

Смяна при евродепутатите на ГЕРБ: Лиляна Павлова заема мястото на Мария Габриел

Мария Габриел няма да става евродепутат. Тя ще се откаже от депутатското място и ще запази позицията си на еврокомисар, тъй като по дум...

Това на практика означава, че Павлова ще замени Цанова и като зам.-управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който разпределя средствата по Инвестиционния план за Европа (т.нар. "План Юнкер").

Според устава на ЕИБ представителството на държавите членки в управителните органи на банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения.

Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.

Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 г. - май 2017 г., ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г.

Борисов и Горанов откриват офис на Европейската инвестиционна банка в София

На 18 септември от 11:00 часа президентът на Европейската инвестиционна банка (EИБ) Вернер Хойер и министър-председателят Бойко Борисов...

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка е колегиален постоянно действащ изпълнителен орган на банката, състоящ се от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на директорите.

Членовете на Управителния комитет се назначават от Съвета на гуверньорите (състои се от финансовите министри на държавите членки) по предложение на Съвета на директорите за срок от 6 години, който подлежи на подновяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика