Манол Генов: Държавата упражнява геноцид към общините

2151
Манол Генов: Държавата упражнява геноцид към общините
Снимка: БГНЕС

Трябва да дадем решителен отпор към сегашния геноцид, упражняван от държавата към общините – като партия имаме експертизата, волята и трябва да действаме. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Националния съвет на БСП Манол Генов по време на Националното съвещание на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Трябва да сме пълни наивници да прескочим българските общини - там, където са хората, там където тече животът, там където нещата се случват всеки ден за тях. Това, на което са подложени общините през годините на вече трети управленски мандат на ПП ГЕРБ, е направо стряскащо за описване. Централната власт ползва какви ли не механизми и лостове на закона, за да притиска, изнудва, наказва едни и награждава и стимулира целенасочено други общини. Това се прави абсолютно безскрупулно и без страх от търсене на отговорност“, каза Манол Генов.

Съдят депутата от БСП Манол Генов за купуване на гласове

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу депутата от БСП Манол Генов и Николай Христев, съобщиха...

По думите му българските кметове управляват проформа бюджетите на общините си, защото са силно зависими. „Тоягата и морковът, целуването на ръка, потупване по рамото и размахването на пръст са все публични сценки, на които сме били свидетели“, каза народният представител. Той посочи, че през 2017 г. с 12 на брой постановления на Министерски съвет са предоставени допълнителни трансфери на 132 общини в размер на 243 млн. лв. „Какво правят останалите 130 общини? Още по-драстично изглежда картинката като се има предвид как е разпределена тази сума“, допълни депутатът от БСП.

„Една от всеки десет общини са били зарадвани с благословията на ПП ГЕРБ да имат държавно финансиране за младежта и спорта. Има изключително преповтаряне на общините, които по различни пътища получават държавни пари. Това радва само тях и техните партийни активисти. Останалите ръководства на българските общини са изнервени и отчаяни“, каза Манол Генов. Според него един от категоричните резултати на тази уродлива и умишлен аполитика е фактът, че в анализа за изпълнение на бюджетите, направен от НСОРБ, недостигът на средства в общинските бюджети за изграждане,ремонт на общински пътища, улици, булеварди, е все по-осезаем и достига до 70%“, коментира Генов. Той посочи, че ПГ на „БСП за България“ е била последователна и винаги са изваждали на показ тези действия на правителството.

Той посочи, че близо 50% от финансовата подкрепа на държавата за 2017 г. е концентрирана в 70 общини, което е 2% от всички в страната и само в четири областни града. „Уродливостта на това субсидиране е на принципа - както, на когото и колкото си искаме ще му дадем“, заяви още Манол Генов.

По думите му всяка втора община не е получила допълнителна подкрепа за 2017 г. „Около 110 общини в последните три години не са получили нито един лев. Лоша е тенденцията като цяло в общинските бюджети именно заради това високомерие на държавата и силовото разпределение на инвестиционните средства“, каза още народният представител. Според него, ако се направи още един прочит ще се убедят, че за кой ли път държавата умишлено или от безотговорност обезкръвява финансово, често и до фалит българските общини, въпреки обещанията на властта за децентрализация.

Управляващите си мислят, че водата е просто българска песен на „Евровизия“

Правото на достъп до чиста питейна вода е признато право на ООН. В нашата страна все още управляващите си мислят, че водата е просто бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика