Манолова "за" референдум за задължителното гласуване

23656
Манолова "за" референдум за задължителното гласуване
Снимка: БГНЕС

Факт е, че проведените избори показаха изключително високо ниво на контролиран вот и купуване на гласове. Затова много от българските граждани, са на мнение, че задължителното гласуване ще намали контролирания вот. Затова съм българските граждани да се произнесат в референдум за задължителното гласуване. Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова при дискусията за референдума по изборните въпроси, предаде „Фокус”.

По отношение на въпроса с електронното гласуване, Манолова посочи, че той не е просто технически. „Проблемът е в дистанционното гласуване, което означава, че избирателя трябва да гласува някъде, което е различно от тъмната стаичка, която осигурява тайната на вота. Според мен няма никаква пречка, още повече предвид надеждността на защита на лични данни, вместо вас да гласува някой друг. Злоупотребата с лични данни са масово явление”, коментира тя.

Сидеров: "За" задължително гласуване сме, но искаме и образователен ценз

БСП и ДПС не искат да кажат, че този кабинет се е провалил. Това каза Волен Сидеров – лидер на партия „Атака“, в инте...

„Електронно гласуване има единствено и само в Естония, където нивото на електронизация е много по-високо от България. Предшестващата форма на електронно гласуване е гласуване по пощата. Няма да подкрепя задаването на този въпрос”, посочи Манолова.

„Референдумът не е просто социология искаме ли мажоритарно гласуване”, коментира Мая Манолова.

За мажоритарния избор, Мая Манолова заяви: „Освен това твърдя, че този въпрос няма как да бъде редактиран, защото би подменил истинския смисъл”.

Манолова посочи, че при формална проверка на подписката за референдум е станало ясно, че не стигат за задължителен референдум.

Местан: Задължителният вот не е решение

Дълбоко вярвам, че задължителният вот няма да излекува нито един порок на политическа система, но ще задълбочи редица нейни пороци. Тов...

Манолова се обяви против провеждането на референдум за въвеждане на дистанционно електронно гласуване. „Искането на вносителите не е съобразено с решението на КС, който го обявява за противоконституционно”, заяви тя.

Заместник-председателят на НС предложи проект за решение с мотиви за това на какво основание да бъдат отхвърлени двата въпроса за електронно гласуване и избор на народни представители с мажоритарен вот и за разделяне на въпросите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика