Марешки: Модернизацията на армията трябва да започне, когато свърши бедността

2946
Марешки: Модернизацията на армията трябва да започне, когато свърши бедността
Снимка: Архив

„Ние не сме срещу заложеното модернизиране на армията, а си имаме приоритети. Модернизацията трябва да започне тогава, когато спре бедността. Другото го считаме за предателство“. Това заяви лидерът на партия ВОЛЯ Веселин Марешки в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той цитира финландския генерал Манерхайм, който казва, че пари за отбрана трябва да се харчат, когато се създаде такъв стандарт на живот на народа, че той да иска да го отбранява. „На Великден папа Франциск също каза: Сега не е времето да продължи производството и търговията на оръжие, харчейки огромно количество капитал, който трябва да бъде за лечението на хората и спасяването на човешки животи“, допълни Веселин Марешки. „Първо оправяме хората, после железата. Не сме против модернизацията на армията, но докато има и един беден човек в България, докато има и една бедстваща фирма, ние не можем да харчим пари за железа“, категоричен бе той.

Веселин Марешки: Партиите да се откажат от субсидиите до края на мандата

“ВОЛЯ предлага три важни и реални мерки, за да се даде шанс на бизнеса и на държавата в условията на глобалната пандемия. Добрата...

Веселин Марешки заяви още, че от партия ВОЛЯ настояват партиите да получават 0 лева субсидии не само до края на извънредното положение, но и до края на мандата. „Партиите трябва да правят такива дела, че хората да искат да им помагат и да даряват. Хората не ги харесват, не ги избират, но техните пари отиват за субсидии“, допълни той.

Лидерът на ВОЛЯ отново повтори тезата си, че вчерашното извънредно заседание на парламента, на което да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов, е било излишно. „Кой въпрос на БСП ви се стори толкова важен, че трябваше да загубим времето на целия парламент и правителство и да създадем възможност за развиване на инфекцията?“, попита той.

„Корнелия, за да има 5 минути слава, те станаха 6 минути, защото просрочи времето, нищо не произлезе от това заседание. Седнах на първи ред да слушам, защото в БСП има професори, генерали, важни хора, в крайна сметка не чух нищо“, допълни той. Според Веселин Марешки се създава впечатлението, че Бойко Борисов подкрепя Корнелия Нинова, защото тя е удобна като лидер на БСП за управляващите. „Падат маските. БСП с Корнелия Нинова правят управлението на ГЕРБ до безкрайност и не дават възможност на истинските алтернативи да се развиват“, категоричен бе лидерът на ВОЛЯ.

Според него мерките трябва да бъдат разхлабвани. „Това, обаче, е много специфично. За пример ще ви дам Морската градина във Варна. Там всички се разхождаме успоредно на нея и се бутаме по тротоара, защото вътре в нея е забранено. Не може да затворим един път, защото някакви идиоти, наркомани или алкохолици правят катастрофи там. Трябва да ги хващаме превантивно и да ги глобяваме. Отваряме парковете, но който нарушава, да се санкционира. Не може да наказваме редовните българи. Трябва да имаме контрол и наказание, за да могат хората малко по-спокойно да могат да се движат. Смятам, че голямата част са дисциплинирани и те са наказвани заради малка част недисциплинирани такива“, категоричен бе Веселин Марешки.

Веселин Марешки: Световната здравна организация закъсня да предупреди света за коронавируса

България трябва да настоява за проверка на работата на Световната здравна организация и ако наистина ръководството й е прикривало зада...

Той коментира и темата за горивата. „Готови ли са всички да подкрепят нашето предложение да направим едно антимонополно движение, а именно държавна верига от бензиностанции, която да се намесва на пазара на горивата, когато има такива изкривявания в рамките на 50-60 стотинки на литър. Към момента, ако имаше такава структура, която е евтина за бюджета – ще струва не повече от 100 – 150 милиона евро, цените по бензиностанциите щяха да са около 1,30 за литър при около 2 лева в момента. Мълчанието, за това, което се случва по бензиностанциите, показва съглашателство с картела“, заяви той, като допълни, че става въпрос за много пари. „Когато гръмна проблемът с хазарта се оказа, че някакъв човечец е взимал 10 000 лева на ден, тук, с горивата, някой може и по 20 000 да прибира на ден, а българите да плащат скъпите горива“, категоричен бе Марешки. Според него има много механизми това да стане. „Нека се въведе механизъм, подобно цените на лекарствата. При тях има пределна цена, фиксирана от държавата и ние може да се конкурираме под нея, но никой не може да я пристъпи. Какво пречи да се направи и при горивата? Ако държавата сложи таван 1,50 за литър, как ще сложиш 2,00?“, попита той. „Ако не искат това, другият вариант е една верига от бензиностанции и като има коректив, всеки ще се съобразява. Много е елементарно, това е нашата битка, водим я и за съжаление е трудна, тежка и опасна. От българите ще зависи дали ще вярват пак на такива нищоправещи алтернативи като БСП или ще подкрепят една истинска алтернатива като нас“, заяви още лидерът на ВОЛЯ. .

„Всички лекарства в България, при този бюджет, могат да бъдат на 100 или на 80 процента безплатни за всички. А не сега, скъпи са, няма ги и хората си дават последните левчета по аптеките. Даваме няколко милиарда и не можем да покрием лекарствата на хората, това е безумно“, каза още Марешки.

Лидерът на ВОЛЯ заяви, че като цяло одобрява противокризисните мерки на правителството, но има и някои нюанси и някои неща трябва да претърпят промени, за да са още по-ефективни. “Всеки лев, който се задели по посока на бедстващи българи и бизнеси, има нашата подкрепа. Мярката като мярка 60/40 е добра, но не за всички. За определени случаи да се направи 80/20, може за други и 100/0. Това може да стане, не става въпрос за милиони и милиарди, въпросът е администрацията да свърши малко работата“, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com