Мария Капон оптимист за съставянето на редовен кабинет

2318
Мария Капон оптимист за съставянето на редовен кабинет
Снимка: БГНЕС

Връщаме се към парламентарната република. За мен разговорите за нов кабинет трябва да се проведат след утрешния ден и първото заседание на парламента. Убедена съм, че с "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) гледаме в една посока. Това каза депутатът от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мария Капон по повод предстоящото първо заседание на новоизбраното 46-о Народно събрание и горещата тема ще се състави ли редовен кабинет.

"Не трябва да има политик, който да се притеснява от нови избори, но според мен сега трябва да бъдем отговорни и да направим всичко възможно, за да ги избегнем. За нас най-важното е преизчисляването на пенсиите. Такива са очакванията и на обществото. Това е приоритет, който ще поставим още утре в пленарна зала. Необходимо е едно решение на парламента и актуализация на бюджета. Всичко може да се случи още сега при служебния кабинет и не необходим редовен кабинет. Други основни приоритети за нас за Закона за личната помощ, Закона за НСО и разбира се изслушването на министрите Бойко Рашков и Янаки Стоилов във връзка с отстраняването на главния прокурор. Виждате и днес в доклада на Еевропейската комисия какви критики се отправят към България. В доклада има една точка, в която ясно се казва, че няма прозрачност при разпределението на прокурорите. Това е проблем, който стои от години и трябва да бъде решен. Основният и най-важен приоритет пред един евентуален нов кабинет трябва да бъде правосъдната реформа. Ние ще настояваме твърдо за това. Трябва да имаме парламентарно съгласие по тази тема, защото за някои реформи ще са необходими повече от 121 гласа", разкри Капон по БНТ.

ИТН ще започне консултации с формациите, от които очаква подкрепа в НС

Обрат в позицията на "Има такъв народ" - преди да представят новото си предложение за правителство с техен мандат, ще проведат консулта...

"ИТН са победители - те трябва да тръсят подкрепа за предложения кабинет и най-вече за политиките си. За нас са важни още приоритети в икономиката. Как ще помогнем на бизнеса при една нова ковид вълна. За нас е важно да видим нашите приоритети да бъдат разписани в една управленска програма. За състава на правителството отговаря най-голямата парламентарна сила, защото това ще е правителство на малцинството. Трите партии не успяхме да съберем 121 гласа и ще трябва да се търси подкрепа от други сили по националните приоритети. Друг основен наш приоритет е борбата с монополите. В миналия парламент имахме само 9 дни и не успяхме да прокараме нашите идеи. Мога да спомена КЕВР. Виждате какво става с цените на тока и парното. В момента има инфлация и тя изяжда доходите на българските граждани. Този монопол трябва да спре. Още повече, че мандатът на КЕВР е изтекъл преди доста време. Убедена съм, че колегите от ИТН също са на това мнение", завърши Мария Капон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика