X
 
 

Марияна Николова не може да си обясни защо има демографска криза

1262 2
photo of Марияна Николова не може да си обясни защо има демографска криза
Снимка: БГНЕС
В демографски план намаляването и застаряването на населението се очертава като дълготраен проблем за България, призна вицепремиерът Марияна Николова по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за демографската криза.

Тя обаче не успя да посочи причините за тази тенденция и даде уклончив отговор за решението.

Икономист: Демографската криза ще ни срине докрай

Икономистът Евгени Кънев коментира ситуацията с демографската криза и заяви следното: "Много важно демографско изследване по БНР: 1. ...

Според нея са налице редица положителни тенденции за 2017г. които могат да бъдат посочени, като намаляването на детската смъртност, задържането на "тоталния коефициент на плодовитост" на нива, близки до средния за ЕС, увеличаването на средната продължителност на живота, увеличаване на браковете, намаляване на разводите, подобряването на жизнения стандарт и начина на живот.

Доходите на българските домакинства продължават да нарастват през 2018 г. Доходът от работната заплата формира над 95% от общия доход на домакинствата. Това е резултат от устойчивия ръст на заплатите, високата заетост и рекордно ниската безработица“, заяви Николова.

Вицепремиерът посочи, че данните за разходите на домакинствата показват намаляване на разходите за храна.

„Намаляването на относителния дял на средствата за задоволяване на основни жизнени потребности е индикатор за подобряване на жизненото равнище“, каза още тя и посочи, че през 2017 г. и 2018 г. средната работна заплата отбеляза почти 10% ръст.

Възраждане: Демографският срив в България е катастрофален

"Тенденцията за чудовищният демографски срив в България е катастрофална." Това заяви на пресконференция в БТА Николай Дренчев, организ...

„Решаването на демографските проблеми в дългосрочен план изисква устойчиво мобилизиране на целия наличен ресурс и използване на всички налични инструменти на държавата.

В демографски план намаляването и застаряването на населението се очертава като дълготраен проблем за България. Затова и отговорът на това предизвикателство трябва да се насочи към прилагане на конкретен подход и развитие на интегрираната политика“, каза още Николова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Куха лейка си шматкоо ...шматко
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Демографска криза има само в РАЗВИТИТЕ СТРАНИ....за това! Например: Германия, Франция, Англия - там хората работят и не правят деца! .... Деца се раждат в изостаналите страни (арабските), Турция, Африка, Индия и тн.и тн. България е развита, съвременна, европейска държава, а не комунистическа кочина!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Учени: Не съхранявайте доматите в хладилник!

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това изследване вероятно ще ви накара да промените навиците си. Разбира се, на студено...