Машинното гласуване се отменя за предстоящите местни избори

1727
Машинното гласуване се отменя за предстоящите местни избори
Снимка: БГНЕС

Няма да има машинно гласуване само на местните избори. Засега опцията за гласуване чрез машини на парламентарни, президентски и европейски избори не се премахва. Това реши парламентът на второ четене с промяна на Изборния кодекс – в параграф 39 на преходните и заключителни разпоредби. Предложението мина със 129 гласа "за", 69 "против" и 1 "въздържал се".

Изрично преди гласуването беше упоменато, че не са приети предложения на депутата от ДПС Хамид Хамид софтуерът за машините за гласуване да се прави само от "Информационно обслужване", машините да са държавна собственост и да се сертифицират от Държавна агенция "Електронно управление" и одитират от ДАНС. При гласуването се чу как Анна Александрова от ГЕРБ командва депутатите от партията на Бойко Борисов да гласуват или "против", или "въздържал се".

Валери Симеонов не вижда проблем, че изтекли милиони ЕГН-та, но машините за гласуване са проблем

Защо трябва да очакваме, че България ще има най-сигурните системи по света? България не е по-различна от Европа, от света. Така лидерът...

Дебатът

Вносителят на промяната и лидер на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова да бъде отменено машинното гласуване за местните избори, което трябва да стане с 6000 машини и след това да има сериозен дебат има ли бъдеще машинният вот или не.

Депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че социалистите ще приемат протегнатата ръка на Дариткова, но я разкритикува, че ГЕРБ първо искаше да няма машинно гласуване и на парламентарните избори, а сега се отметна и това показва липса на отговорност. Зарков заяви и, че не може Изборният кодекс да се превръща в книга-игра и през месец-два да се връщаш да го поправяш. Колегата на Зарков Филип Попов пък каза, че България 6 години опитва да въведе машинното гласуване и чак сега ГЕРБ се сетили, че не може да бъде въведено – точно преди местните избори. А бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев обвини ГЕРБ, че търси служебна победа на изборите – от местните избори да се кове победа и на парламентарните, и че щом не може да има машинно гласуване, защо въвеждаме например тол система.

Беше застъпена и тезата, отново от БСП, че с машинното гласуване много по-трудно може да има манипулации с протоколите. А Хамид Хамид от ДПС предупреди, че движението няма да приеме пълна отмяна на машинното гласуване на местните избори и прави компромис за сегашните избори. Той каза и, че ако машинното гласуване отпадне окончателно, ДПС ще настоява за машинно броене на хартиения вот.

Управляващите "опраскаха" машинния вот, след 3 дни ще го довършат

Парламентът очаквано отмени машинното гласуване за местни и парламентарни избори на първо четене и съкрати до едва 3 дни срока до оконч...

В крайна сметка се стигна до предложение на Красимир Ципов да се спре дебата, като Антон Кутев от БСП възрази, цитирайки текстове от правилника на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика