Местан отново заплашен от глоба за агитация на майчин език

6254
Местан отново заплашен от глоба за агитация на майчин език
Снимка: БГНЕС

Поредна глоба за агитация на майчин език грози лидера на ДПС Лютви Местан. Вчера съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че внася жалба срещу него в ЦИК, защото погазвал Изборния кодекс и ползвал турски при откриването на кампанията на движението в Исперих.

Местан, както и други депутати от ДПС, многократно бе санкциониран за това, че говори на турски на предизборни мероприятия.

Правнукът на Райна Княгиня към ДПС: Нека заедно да целунем байрака

Ние искахме да изясним с ДПС по повод тяхно изявление, че този байрак е наше знаме и затова всички живеем под него. За да премахнем по...

По собствените му думи само за миналата година е получил 11 наказателни постановления за по 2000 лв., пише "Сега".

Валери Симеонов обвини ДПС, че с непозволената агитация демонстративно погазва закона и нагнетява етническо напрежение. И призова останалите парламентарни групи също да подпишат сигнала.

От ПФ обясниха, че конкретният повод за жалбата им са призиви на турски да се гласува за ДПС. Още тогава Местан предизвикателно обяви, че очаква да бъде глобен, защото е поздравил поддръжниците си на майчиния им език по случай празника Курбан Байрам. Ако ЦИК прецени, че има нарушение, лидерът на ДПС може да бъде санкциониран с до 2000 лв. Актовете на комисията се пращат на съответния областен управител за издаване на наказателно постановление, което може да се обжалва по съдебен ред.

В отговор на обвиненията Местан обяви, че ДПС провежда кампанията си на български, но партийните кандидати "от време на време си позволяват "опущението" да се обърнат с няколко думи и на майчиния ни език. По думите му няма разлика между това и правото на етническите българи в Западните покрайнини да поздравяват избирателите си на български.

"Кой уши байрака" на турски взриви мрежата (ВИДЕО)

Скандално изпълнение на турски език на възрожденската песен "Кой уши байрака" беляза откриването на предизборната кампания на ДПС в съб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика