Местан ще съди България в Страсбург

29034
Местан ще съди България в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Ако бъде осъден в България заради агитация на майчин език в предизборната кампания, Лютви Местан ще се обърне към съда по правата на човека в Страсбург, пище „Преса". Лидерът на ДПС вече бе глобен с 2000 лева от областния управител на Сливен за нарушаване на Изборния кодекс през миналата година. Тогава, през май, на традиционния събор „ Герлово пее и разказва" той агитирал на майчин език.

Местан, заедно с кмета на Ябланово Джемал Чобан се оправдаха, че сред слушателите им имало хора, които „не по своя вина не знаят официалния език".Сега обаче лидерът на ДПС е категоричен, че няма повече да премълчава „проявите на дискриминационно отношение" и да „оставя нерешени фундаментални въпроси с човешките права".

Тази седмица депутатите от ДПС ще търсят в Народното събрание подкрепа и от други парламентарни групи, за да сезират Конституционния съд за правилото на уседналост, залегнало в новия Изборен кодекс.

Текстът за нуждата от поне 6 месеца постоянно пребиваване в съответното населено място, за да се получи право за гласуване на местните избори, вече създаде напрежение между коалиционните партньори.

Според ДПС изискването е противоконституционно, защото лишава български граждани от правото им да участват във вота. На партията обаче не достигат 12 гласа, за да сезират Конституционния съд и ако не получат подкрепа от други депутати, вероятно ще се обърнат към президента, който има право да поиска мнението на съда.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com