Миков не спазва закона и бяга от изборния референдум, категоричен е проф. Близнашки

25129
Миков не спазва закона и бяга от изборния референдум, категоричен е проф. Близнашки
Снимка: БГНЕС

Големият проблем с подписката за референдума за изборния процес сега е друг – председателят на Народното събрание г-н Михаил Миков отказва да контактува с нас. При това ние сме му изпратили официално писмо, след като разбрахме, че протоколът от проверката на ГРАО е готов и е в парламента. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия професор Георги Близнашки, който е председател на инициативния комитет за референдум за изборна промяна. Комитетът беше създаден след инициатива на президента Росен Плевнелиев.

Близнашки посочи, че по закон председателят на парламента трябва да уведоми инициативния комитет за съответния референдум, че той трябва в срок от един месец да поправи пропуските с грешни данни и подписи. Миков обаче е казал, че не можел да даде едномесечен срок, защото щяло да се влезе в „спирала на безкрайност” – ако след един месец пак имало нередности, той трябвало пак да дава срок за поправяне от един месец и така безкрай.

Проф. Близнашки: Искаме мотивите на ГРАО за подписите, Миков не говори с нас

Инициативният комитет за събиране на подписи за референдум за изборната реформа възнамерява да изпрати още днес писмо до председателя н...

По отношение на подписката за референдум за изборния процес проф. Близнашки отново припомни, че за краткия срок, в който са събирани подписи всъщност границата от 500 хил. подписа е съвсем близо. ГРАО каза, че имаме 108 хил. невалидни подписа – 63 хил. са заради непълно ЕГН, а 22 хил. са заради некоректен постоянен адрес. За постоянния адрес мисля, че ГРАО се престара, категоричен е Близнашки.

Близнашки коментира и темата с отношенията между прокуратурата и президента Росен Плевнелиев. Скандалът с разследването на президента може да придобие международни измерения, смята той. Главният прокурор Сотир Цацаров много добре е знаел, че има проверка от Софийска градска прокуратура, но не е преценил първоначално правилно нещата. А те са прости – според Конституцията президентът е политически неотговорен. И това е императивно. Затова разследването вчера официално беше прекратено, завърши Близнашки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика