Министерски обяснения пред прокуратурата - от мълчание до не е уважително да ни викат

1535
Министерски обяснения пред прокуратурата - от мълчание до не е уважително да ни викат
Снимка: БГНЕС

Дни, след като бе гласувана оставката на кабинета "Борисов 2", министрите от него - на разпит. Те обясняват пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения. Причината за разпитите е фактът, че именно с неприсъствено решение е сключен договорът за бартер на ваксини с Турция.

Прокуратурата повдига вчера обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов и на заместника му Адам Персенски заради финансовите параметри на бартера.

Около час преди обяд вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева се яви в столичното следствие. Минути преди 12:00 ч. тя излезе и не направи коментар пред медиите.

По-малко от час продължи разпита на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, който бе привикан в столичното следствие заедно със своите колеги. Той уточни, че не е уважително да се привикват така министри, за да си разпознават подписите по решение, подписано преди повече от година.

„Това е от средата на 2015 г. мисля, че в края на май. Даже не си спомням много от съдържанието на документите, защото ежедневно минават доста такива, но подписът е мой. Спомням си, че на едно от заседанията на Министерски съвет коментирахме темата и беше представено това нещо като спешно и необходимо за страната. Мисля, че стана въпрос, но не си спомням в какъв формат е било - дали по време на заседание на МС или преди това. Но си спомням, че имаше такъв момент, в който се запознах или пък той (бел. ред. - Москов) ми каза, че има спешна необходимост. Това е повече от година и половина, не си спомням. Документът очевидно е автентичен, подписът е мой", каза Ненчев.

На въпрос дали му се струва за нормално прокуратурата да вика министри в следствието, за да питат подписът под документа дали е техен, Ненчев отговори: "Не е уважително, защото това е позиция, за да създаде усещане, че някой е решил да предприеме конкретни действия, тоест някакви знаци към обществото. Струва ми се, че има и друга формула да привикват целия кабинет тук, за да потвърдят дали имат подписи. Очевидно се предприемат конкретни действия, но това са знаци към обществото, че ето виждате ли има воля в момента", коментира той.

"Ще бъде трудно на всеки друг министър, който води различна от тази политика, която в момента е водена. Аз се придържах към решенията на НАТО, на алианса и се опитвах да водя политика, която е част от атлантическата политика. Това се оказа трудна работа в България. Договорът, който подписахме с Полша, е на много по-ниска цена. През последните 2 години бях подложен на убийствен натиск заради моята политика", каза още той.

Междувременно министърът на отбраната в оставка заяви още, че е призован утре в Столичното следствие, когато се очаква да му бъдат повдигнати обвинения за ремонта на българските самолети "МиГ-29".

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова бе разпитана в столичното следствие за турските ваксини.

На въпрос за какво са я разпитвали, Бъчварова отговори, че не е редно да се разказва. „Установихме как е минала писмената процедура за решението от 28 май и обясних както обикновено", добави тя. „Да, подписано е, пристига по писмените процедури. Има проект на решение и документация, която върви с него, която се проверява от този, който дава решението за подпис в администрацията на Министерски съвет. Не може един вътрешен министър или друг министър да взема решения по целесъобразност, затова администрацията трябва да бъде подготвена и да се даде решение", коментира още Бъчварова.

"Щом се е стигнало до това да се предложи за подпис, се предполага, че всички са си свършили работата. Затова има и доверие към тази процедура и се вземат такива решения. Не съм участвала в дебата по тази тема. На правосъдието трябва да се съдейства, това не е нередно. Даже всички сме длъжни да съдействаме, за да се изясни конкретният казус", добави Бъчварова. "Не мисля, че това е политически натиск, а процедура. Всички трябва да сме наясно, че трябва да се случи, за да отпаднат съмнения или ако има такива, да се потвърдят", поясни вътрешният министър в оставка.

"Дори и в оставка, ние сме министри и си вършим работата. Не съм гледала толкова подробно, щом преценяват, че са необходими толкова брой подписи, това е процедура", отбеляза още Бъчварова.

Междувременно за разпит в следствието пристигна министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова каза пред журналисти, че няма призовка и на този етап не е викана в прокуратурата. В отговор на въпрос министърът каза, че на неприсъствено заседание на МС са взети три решения. "Аз съм подписала първото от тях, което е от 28 май 2015 г. Това е по предложение на министъра на здравеопазването, внесено е на неприсъствена процедура, подкрепили сме с колегите в духа на подкрепа на политиките, които провежда Министерството на здравеопазването", каза Павлова.

Министрите ще обясняват как взимат неприсъствени решения

Министрите от кабинета в оставка днес ще обясняват пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения. Това каза вчера, 21 ное...

Две от обвиненията на Москов са свързани с бартера на ваксини, който преди година той направи със съседна Турция. На излизане от следствието вчера, след като му бяха повдигнати обвинения, министърът в оставка посочи пред журналисти, че обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция.

„Т.е. окончателно да се ликвидира всяка една спекулация, нито едно от обвиненията, нито част от обвиненията е във връзка с качеството, навремеността и адекватността на ваксините, свързани с дарението", коментира той.

Едно от обвиненията на Петър Москов е повдигнато за вноса на 200 000 ваксини от Турция, който трябвало да бъде безплатен, но родното Министерство на здравеопазването е заплатило ДДС върху тези 200 000 броя ампули в размер на 323 000 лева, като е заплатило и разходите по доставката на ваксините.

Друго обвинение е свързано с износа на БЦЖ ваксини срещу туберкулоза от българска страна като замяна за предоставените от Турция. От прокуратурата твърдят, че месеци преди износа Москов издал заповед на държавната фирма "Бул Био", която е под шапката на здравното министерство, да произведе 5 млн. дози от въпросната ваксина под претекст, че са нужни на България и че министерството ще плати тези препарати.

Плащане, обаче, към държавното дружество от страна на Министерството на здравеопазването не е извършено в този размер. Прокуратурата счита, че е налице настъпила щета за държавното дружество "Бул Био". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика