Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави всички български археолози по повод 14 февруари

16504
Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави всички български археолози по повод 14 февруари
Снимка: БГНЕС

В поздравлението на министър Рашидов по повод Деня на археолога се казва:  

„Уважаеми дами и господа!

Рашидов благодари на Стоянович

За една година и три месеца заварих министерството с 12, 5 млн. лв. дефицит. Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Ра...

От името на Министерството на културата и лично от мое име искам да се обърна към българските археолози и да изкажа своите искрени благопожелания за здраве, професионални и лични успехи по повод професионалния Ви празник, отбелязван на 14 февруари.

Гледайки удивителните находки, резултат от теренните проучвания през изминалата 2014 г., няма как да останеш равнодушен и да не те завладее чувство на гордост и разбира се, на благодарност към Вас – пазителите на нашето минало! Вашата отдаденост, усилия и неуморна работа доведоха до значими не само за археологическата наука резултати, а и за цялото научно познание за развитието на човешката цивилизация, което се оценява изключително високо - както от Министерството на културата, така и от широката общественост.

Изключителните образци на културното ни наследство, които ще можем да видим и на предстоящата Осма Национална археологическа изложба “Българска археология 2014” в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, ни дават сили и мотивация въпреки всички трудности да продължим общите ни проекти и инициативи с вярата, че те ще доведат до още много успешни резултати със световно значение”.

 В поздравителния си адрес към българските археолози министър Вежди Рашидов припомня също така, че откриващата се само след два месеца в Лувъра в Париж впечатляваща изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, в която ще бъдат изложени 1628 експоната - културни ценности от фондовете на 17 български музея, е и поредното голямо и световно признание за професионализма и класата на българските археолози, които дават буквално всичко от себе си, за да може широката общественост да се докосне и оцени красотата на уникалното ни културно наследство. Всичко това ни задължава и занапред да продължаваме да полагаме все по-големи усилия за проучването, съхраняването и експонирането на уникалните образци на наследството ни, вярвам и в бъдещата ни съвместна ползотворна дейност в тази насока, отбелязва още в приветствието си към археолозите министър Рашидов и изразява своята убеденост, че през настоящата 2015 г., както и през следващите години, ще се постигнат и още по-значими резултати в тази сфера, най-вече именно поради факта, че усилията ни са насочени в обща посока.

Предлагаме Магурата за включване в списъка на ЮНЕСКО

Новото българско предложение за Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО е на прочутата ни пещера Магурата. Тя се...

„Използвам случая на всички български археолози още веднъж да пожелая здраве, лично щастие и нека 2015 година да е изпълнена с големи, бляскави открития и професионални успехи. Честит празник!” – с тези думи завършва поздравлението на министър Вежди Рашидов към археолозите ни по повод 14 февруари – професионалния празник на археолога.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика