Митов: Коментарите на Вселенския патриарх са неуместни

4474
Митов: Коментарите на Вселенския патриарх са неуместни
Снимка: БГНЕС

Смесването на религиозни и светски отношения е абсолютно неприемливо.

Проф. Овчаров: Вартоломей унизи българския патриарх

Патриарх Вартоломей I унизи българския патриарх Неофит, наричайки го Негово Блаженство, независимо, че днес се опитват да омекотят думи...

Така коментира пред журналисти външният ни министър Даниел Митов смятаните от него неуместни коментари на Вселенския патриарх Вартоломей по отношение на връщането на ценности и ръкописи.

Коментарите по отношение на връщането на ценности или ръкописи са въпрос на двустранни междудържавни отношения, България и Гърция имат прекрасни взаимоотношения, тези въпроси са решени още през 1964 г. с българско-гръцката спогодба и въпросните предмети и ръкописи са законна собственост на българската държава, обясни Митов.

Според него процедурата по номинацията на Вселенския патриарх за орден "Стара планина" е всеизвестна и ясна, и минава през външното министерство.

Мотивацията е свързана с общочовешката дейност на Вселенския патриарх, заслугите му за междурелигиозния диалог, с факта, че е човек със сериозна репутация в научните среди, а също така е ангажиран с глобални проблеми, които българската държава намира за важни, например климатичните промени и отговорното отношение към природата, обясни външният министър.

Плевнелиев: Исканията на Вселенския патриарх бяха неуместни

Проблемът с претенциите на Вселенският патриарх Вартоломей I е решен отдавна. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, с...

Митов каза, че самите мотиви са били съгласувани с всички институции, включително президентската, както и със Светия синод. Всички са били наясно с награждаването и в самите мотиви няма нищо неприемливо или скандално, отбеляза той.

Първият ни дипломат коментира темата пред журналисти след заседание на парламентарната външна комисия, която прие на първо четене проектобюджет 2016.

Диалогът ни с Министерството на финансите е много добър, посочи външният министър в отговор на въпрос. Бюджетът, който ни е определен за следващата година, може да е недостатъчен, но е по-добър от миналогодишния, взети са под внимание наши конкретни искания, за да може външно министерство и дипломатическата служба да функционират нормално, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика