Митов: Отивам в Македония, притеснени сме от липсата на диалог

17920
Митов: Отивам в Македония, притеснени сме от липсата на диалог
Снимка: БГНЕС

България е притеснена от липсата на диалог между правителството и опозицията в Македония и ще намери начин да адресира тази своя притесненост.

Това заяви външният министър Даниел Митов в отговор на въпрос какво смята за политическата криза в западната ни съседка, предаде БГНЕС.

До края на седмицата Митов ще посети Скопие, където ще обсъди със своя македонски колега Никола Попоски подготовката на договора за добросъседство.

Двамата ще обсъдят и други и важни двустранни проблеми.

Българо-макденоските отношения винаги са били в центъра на външно-политическия ни фокус, допълни Митов, цитиран от "Фокус".

Министър Митов посочи, че в края на седмицата ще се проведе среща с екипа на Министерство на външните работи на Македония, свързана с договора за добросъседство. „По отношение на договора за добросъседство с Македония, вече е уговорена дата, на която двата екипа ще се срещнат, за да продължат разговорите по договора. България има готовност да продължи работата не само по текста на договора за добросъседство, но и по всички започнати и продължаващи проекти, специално по отношение на инфраструктурата”, заяви министър Митов.

Той каза още, че българо-макденоските отношения винаги са били в центъра на външно-политическия фокус и изрази притеснения от последните събития в Р Македония и особено затрудненият диалог между управляващи и опозиция. "В една демократична държава опозицията има своята легитимна роля, която тя трябва да поддържа. Управляващите не бива да пречат на ролята, която има опозицията. Ще продължаваме своите официални контакти", каза външният министър.

Относно инфраструктурните проекти, Митов уточни, че е заявил категоричната воля за тяхното продължаване, които ще гарантират задълбочаването на търговските, културни икономически връзки между двете държави.

В същото време Митов заяви, че за България е важно да изгради газовите връзки със съседните държави - Румъния и Гърция, за да може газовият поток да бъде осигурен и да се транзитира през българска територия.

Български организации от Македония искат от Борисов да въведе ред в ДАБЧ

С един замах Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е отнела правата и на двете организации на българи от чужбина (БКК-Скопие...

Министър Митов постави въпроса за изграждането на газовия хъб. "Словакия има своята идея как да осигури газ, който да минава през България и да минава за други държави с посока север-юг. Трябва да сме наясно с намеренията по изграждането на тръба до Варна. Това е много важно, за да сме наясно, дали може да бъдат реализирани идеите ни", посочи още външният министър. Той обяви, че ще настояват за диверсификация не само на източниците, но и на трасетата и подчерта, че ЕС трябва да е наясно, че ще защитаваме ролята си на транзитна държава.

"Освен свързаността, България ще се стреми да запази значението си като транзитна държава. Говорим и не само за газова свързаност, но и за разпределение на ел. енергия. България има възможност да се превърне в сериозен износител на електричество. Правят се оценки затова какво е нужно на България", каза още Даниел Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика