Митов: Влизането ни в еврозоната остава приоритет

4611
Митов: Влизането ни в еврозоната остава приоритет
Снимка: БГНЕС

Присъединяването на България към еврозоната остава приоритет за страната ни. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на Годишната му среща с посланиците на Република България, предаде "Фокус".

"България изпълнява всички Шенгенски изисквания. Разширяването на шенгенската зона би укрепило нашите граници. За да бъде постигната енергийна сигурност, е необходима диверсификация. Стремежът ни е осигуряване на успешен подход на ЕК към югоизточния регион", обясни Митов.

Оланд: Искаме по-силна организация зад еврото

Франция би искала по-силна организация зад еврото, водена от авангард от страни. Това заяви френският президент Франсоа Оланд в интерв...

По думите му са необходими решителни стъпки за развитието на нашия регион. "Разглеждаме южния газов коридор като ключов елемент от диверсификацията. България силно подкрепя изграждането на Европейски енергиен съюз. ЕС трябва да обърне приоритетно внимание на инфраструктурните проекти в югоизточния регион, да допринасят за диверсификация на източниците", допълни Митов.

Той уточни, че ЕС е бил изправен пред най-сериозните предизвикателства. "За България е важно да определи ясно интереса си. Планираният референдум във Великобритания предизвиква огромни притеснения. И ЕС, и Великобритания са си взаимно необходими. В продължение на години в ЕС бяха положени големи усилия за разрешаване на финансовите проблеми на някои държави", посочи Митов.

Според него кризата с гръцкия дълг е демонстрирала споделен интерес еврозоната да остане единна. "България е тройка с Великобритания и Естония за председателство. Безспорно ЕС ни дава по-голяма тежест и комфорт. Ние сме неразделна част от европейската общност", каза още Даниел Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика