Митов за руските самолети: Това не е прецедент, ние сме обвързани с решенията на ЕС

3752
Митов за руските самолети: Това не е прецедент, ние сме обвързани с решенията на ЕС
Снимка: БГНЕС

"Няма нужда от паника, това не е прецедент. Ние сме обвързани с решенията на ЕС. Съвета на ЕС има решения в тази насока и ние трябва да ги спазваме. Ясно е, че когато има съмнения за определени доставки в посока Сирия може да се забранят полетите или да се направи проверка". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в предаването "Лице в лице" по bTV по повод отказа на България да не пусне руски самолети във въздушното ни пространство.

Руският външен министър Сергей Лавров призна, че Русия доставя оръжия и военен персонал на Сирия, заяви Даниел Митов. Имаме достатъчно служби, които да ни предоставят информацията, това отговори министърът на въпрос дали български или чужди служби са казали.

Митов търси подкрепа за запълването на СИК в чужбина за референдума

Министърът на външните работи Даниел Митов дойде в парламента, за да търси подкрепа от партиите заради проблема със запълването на секц...

Относно това, че преди няколко седмици руски самолет е прелетял над България, той заяви: "Става въпрос за съвсем различен случай, той беше дипломатически самолет. Когато става дума за дипломатически персонал, нямаме основание да откажем.

Отказваме на военно-транспортни самолети. Тепърва ни предстоят разговори с руските власт, където се надявам да има развръзка".

За да се вземат такива решения, се правят на информация. Аз съм компетентният орган и аз взимам решенията. И премиерът, и президентът знаят, не е имало разногласия.

Тук има институции, които се грижат за тази работа. Обвързани сме с решенията на ЕС, суверенно решение е, това сподели Митов по повод информацията, че от САЩ са ни  продиктували това решение.

Според Митов, ако искаме да се справим с проблема в Сирия трябва да обединим силите, ако Русия смята, че иска да помогне, то трябва да се присъедини.

Митов: За да минават руски самолети за Сирия, трябва да бъдат проверяване на българско летище

За да бъдат пропускани руски самолети с помощ за Сирия, руската страна трябва да позволи товарите да бъдат проверявани на българско лет...

"Ситуацията в Сирия е много по-различна от тази в Либия и Ирак. Тези държави имат по-различен вид проблеми. Някои от тях са дори и изкуствени. Стратегически не можем да подкрепяме диктатори, регионът трябва мине през определен вид трансформация". Той даде за пример Тунис, където в момента всичко се развива нормално след свалянето на режим.

"Трябва по най-бърз начин да решим проблема ИДИЛ и да се стабилизира Сирия. Има хора нужда в беда, на които трябва да им се помогне. Трябва да се знае, че бежанският статут не дава право за постоянно пребиваване в тази страна, а докато не се стабилизира страната, която са напуснали.Това може да се постигне не с еднолични действия, а с обединени.

Трафикът с хора се е превърнал в доходоносен бизнес, трафикантите си играят с живота на хората. Този бизнес е жесток и трябва да се унищожи", заяви външният министър.

Идеята за бежанския лагер извън Европа е , за да не се концентира бежанския поток към нея. ЕС винаги се е справял с кризисните ситуации, така че съм сигурен, че и сега ще се намери решение, завърши Митов.

 

Правителството одобри допълнителни 4,5 млн. лв. за оградата по турската граница

По бюджета на Министерския съвет са разчетени 4,5 млн. лв. за разплащането на неотложни разходи на областните администрации, в т.ч. за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика