Митов: За да минават руски самолети за Сирия, трябва да бъдат проверяване на българско летище

13630
Митов: За да минават руски самолети за Сирия, трябва да бъдат проверяване на българско летище
Снимка: Getty Images / Guliver

За да бъдат пропускани руски самолети с помощ за Сирия, руската страна трябва да позволи товарите да бъдат проверявани на българско летище. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на поисканото от България обяснение защо страната ни не е пропуснала руски самолети до Сирия през нашето въздушно пространство, предаде БНР.

"Ние имаме достатъчно основания да откажем подобно разрешение. В момента, оттук-нататък, разбира се, ние ще си говорим. Ако те се съгласят на българско летище да бъде проверявано каргото, което се пренася, за да сме сигурни какво има вътре, такова разрешение може да бъде издадено", каза Митов.

Депутатите не поискаха да изслушат Митов за отказа да дадем коридор на руски самолети

В началото на пленарния ден народните представители отхвърлиха идеята външният министър Даниел Митов да бъде изслушан за решението да н...

"ЕС налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия. Всяка една от държавите членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчно информация, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че ние не сме издали разрешение поради тази причина", обясни външният министър.

Той увери, че България има капацитета да проверява за подобни разминавания. От думите му стана ясно още, че България не е получила официално запитване защо страната ни не е допуснала самолетите.

Днес народните представители отхвърлиха идеята Даниел Митов да бъде изслушан за решението да не се допуска преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия през въздушния ни коридор. Предложението беше на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Вчера военният министър Николай Ненчев в ефира на bTV коментира, че е имало съмнения относно товара. Заявеният коридор е бил за самолети с хуманитарна помощ, но е имало основателно съмнение, че те превозват оръжие, заяви Ненчев.

Д. Кюмюрджиев: България е с най-висока зависимост от руски и съветски оръжия

България е с най-висока зависимост от руски и съветски оръжия и за това се насочи към ремонт от страна на съюзниците ни от НАТО. Тази ...

Същевременно днес посолството на Русия в Атина съобщи, че Гърция е разрешила прелитането на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия през въздушното ѝ пространство“, предаде УНИАН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com