Модернизацията на армията - има ли всъщност по-голям избор на изтребител?

2654
Модернизацията на армията - има ли всъщност по-голям избор на изтребител?
Снимка: Getty Images/Guliver

Това е въпрос на национален консенсус. Мисля, че днес ще имаме дори квалифицирано мнозинство. Трябва да изкажем похвала за опозицията и отговорното ѝ поведение и това трябва да се подчертае. Така, в един глас, депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти” Владимир Тошев и Милен Михов споделиха какво очакват от днешното гласуване на проектите за модернизиране на армията ни (бел. ред. – за нов изтребител и за нова бронирана машина).

Това е форма на подкрепа на философията и концепцията, но имаме редица съмнения относно проектите, каза депутатът от БСП Петър Витанов пред БНТ. Той обърна внимание на „предопределността” що се отнася до проекта за изпълнител и изискванията на таблица 3 и таблица 5, като каза, че в таблица 5 имало посочени самолети, които не отговарят на изискванията на таблица 3. Като примери Витанов даде френските изтребители „Рафал”, които са по-скъпи от предвиденото финансиране (бел. ред. – по думите на Витанов изтребителят струва 220 млн. евро, при това без въоръжението), както и F-16 от Португалия, които вече са преминали 50% от гарантирания експлоатационен срок. Същевременно Витанов наблегна, че модернизацията на МиГ-29 ще е дори по-скъпо от това да имаме нов изтребител.

Марешки: Превъоръжаването на армията е грабеж, АЕЦ "Белене" обаче не е

Бунтовете на малкия човек и липсата на пари за пенсии и лекарства – това са основните аргументи на Веселин Марешки да иска спиран...

Милен Михов обаче не се съгласи, защото с проекторешението се отваряла възможност за повече кандидати. А Тошев определи като „по-тезисна” рамката за бойната бронирана машина, но там имало по-строги критерии за производство и експлоатация. Витанов, обаче, посочи, че проектът за бойната машина се различава от този за изтребител - заради липсата на технически изисквания. Михов, обаче, отговори, че ги имало в техническата документация. А Тошев контрира, че едва ли имало нужда да се обяснява на "неразбиращите колеги" и че по конкретни параметри за бойната машина може да се говори така, че да има производство и в България.

Същевременно народният представител от партия „Воля” Андон Дончев посочи, че в последния доклад за националната сигурност никъде не се споменавало за заплаха по въздух и съответно защо тогава е нужен нов изтребител. И обърна разговора по отношение на „изолационистката политика на Доналд Тръмп” – защо това не се коментирало и не се говорело за мерки. Дончев обяви за „огромно престъпление” унищожението на 50 самолета МиГ-23 в периода 2007-2008 година.

За да сме сигурни, че няма да възникне ситуация, в която да трябва да използваме авиация, трябва да имаме авиация, която да не допусне такава ситуация, отвърна Тошев. Той добави, че скоро очаква правителството да приеме и проекта за мноцелеви катери. За пръв път стартираме реална и мащабна програма за превъоръжаване на българската армия. Винаги когато се тръгва в тази посока, се появяват фактори, които ни внушават, че не трябва – социално-либерални внушения, че се взема от майките и пенсионерите, аргументира се Михов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика