Можем да дадем и всичките си ракети С-300 на Украйна. Говори бивш военен министър на Радев

9526
Можем да дадем и всичките си ракети С-300 на Украйна. Говори бивш военен министър на Радев
Снимка: Getty Images

Вчерашното решение на Народното събрание да изпратим дефектни ракети С-300 на Украйна е скандално и превърна депутатите в едни обикновени натискачи на копчета. Дори има възможност да бъдат дадени до 100% от зенитно-ракетните комплекси на Украйна, каза бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов пред bTV. Стоянов е един от твърдите елементи в кръга на президента Румен Радев, който отдавна е известен с политически позиции, които са угодни за Кремъл.

Оше: Със скрито гласуване парламентът прие да изпратим дефектно оръжие на Украйна

Той посочи, че ако е бил министър на отбраната – било то служебен или редовен, е нямало да позволи комплексите С-300 да бъдат предадени на Украйна.

Стоянов добави, че неизправна ракета не означава неработоспособна - тя може да поразява въздушни цели. Поне да бяха записали определена бройка, защото така оставиха в ръцете на военния министър Тодор Тагарев да прецени колко ракети да изпрати на Украйна, посочи бившият служебен военен министър. Военният министър много добре знаел, че ако бъдат предоставени ракетите на Украйна, той ще бъде поставен под ударите на закона.

Стоянов запита къде е била изпълнителната власт и министърът на отбраната при взимането на решения за оказване на военна помощ за Украйна.

Димитър Стоянов очаква да намалим боеспособността на армията ни, след даването на ракетите С-300 на Украйна. „Нито едно парче ракета не трябва да излиза от България и от българската армия“, категоричен бе той.

Още: Военни експерти обясниха какви ракети ще изпратим на Киев

Казусът с Руската църва

Стоянов коментира, че е постъпвал доклад на ДАНС по темата в президентството. Той смята, че съпредседателят на ПП-ДБ генерал Атанас Атанасов не действа адекватно в настоящата ситуация като подаде оставка от Комисията по контрол на службите и поисканата оставка на председателя на българското контраразузнаване.

Стоянов запита още дали с осветляването на информацията генерал Атанасов не е прекъснал специално контраразузнаване на ДАНС. Службите трябва да бъдат оставени да работят на спокойствие, призова той, като не знае с какви мотиви се искат оставките в ДАНС. Редът за освобождаване на шефа на ДАНС е разписан в закона – кабинетът да предложи мотиви, с които да бъде сменен председателят на Българското контраразузнаване. Президентът обаче има право да уважи или да не уважи мотивите.

Бившият военен министър не чул по същество какво значи реформа в службите. Реформата, която предлагат управляващите не е рационална, посочи той.

Димитър Стоянов добави, че е право на решение да свика или не Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Той защити държавния глава, защото ако свика отново КСНС, пак щяло да има „ала бала“ с президента.

Стоянов смята, че „ала бала“ с президента е политиците да се залепят за държавния глава, да свалят рейтинга му и да спечелят повече гласове.

Той е на мнение, че обществото няма как да има доверие в политиците, които нарушават Конституцията и Законът за класифицирана информация. Стоянов се съмнява във всяка една дума, казана от управляващите за овладяването на службите и ограничаване на правомощията на президента.

Проектът за промени в Конституцията 

Димитър Стоянов изтъкна, че е грешно да се търси промяна на националния празник на България. Той не вижда смисъл държавният глава да представя свой проект за промени в Конституцията. Целта на мнозинството е да се орежат правомощията на президента, скрити зад мантрата на конституционна реформа, каза още Стоянов.

Още: Политолог: Конституционните промени ще минат покрай Руската църква

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика