Московски на шизофренна вълна, нямало да има съкращения в БДЖ

892
Московски на шизофренна вълна, нямало да има съкращения в БДЖ
Снимка: БГНЕС

В пълно противоречие на думите си от вчера, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че в БДЖ не се предвиждат съкращения.

Само преди ден той обяви, че между 600 и 800 служители на БДЖ "Товарни превози" ще бъдат съкратени като част от мерките за оздравяване на дружеството.

Между 600 и 800 души ще бъдат съкратени от БДЖ "Товарни превози"

Между 600 и 800 души ще бъдат съкратени от БДЖ "Товарни превози. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в рамките на изсл...

"Не е обсъждано да се правят съкращения. Хората могат да бъдат прехвърлени и пренасочени, а целта е да няма хора, които да загубят работата си", каза на брифинг днес Московски, предаде БГНЕС.

Той заяви че 180 души е поискал от тези работници Христо Ковачки, отделно 170 служители могат да бъдат прехвърлени за фериботния комплекс.

Според изпълнителния директор на Холдинг "БДЖ" Владимир Владимиров дълговете на "Товарни превози" към момента са 95,4 млн. лева. Загубите са над милион, но има положителни тенденции и шанс дружеството да бъде стабилизирано. Владимиров съобщи, че общата задлъжнялост на дружествата в холдинга е намаляла от 850 млн. лв. през 2009 г. на 458 млн. лв. през 2016 г. Дълговете към кредиторите за същия период са намалели от 641 млн. лв. до 245 млн. лв. към днешна дата. Владимиров допълни, че тенденцията за финансовото състояние на „БДЖ-Товарни превози“ също е положителна, въпреки намаляването на пазарния му дял. По отношение на оптимизацията на дейностите, Владимиров съобщи, че има различни варианти и служителите могат да бъдат пренасочвани или към други държавни компании, или частни фирми, но все още всичко е в процес на обсъждане.

"Рано е да се говори за съкращения. „Товарни превози" е стар оператор и е наследил определени обстоятелства. Много съществена разлика с останалите превозвачи има, защото като държавна железница , возим единични товари. Никой друг не вози такива, защото по дефиниция са нерентабилни", уточни той.

Синдикатите ще опитат да убедят властта да не съкръщава стотици в БДЖ

Днес (12 май) в Министерство на транспорта ще се проведе среща, на която ще бъдат дискутирани проблемите около приватизацията на БДЖ &b...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика