На България ѝ трябва инвестиционен план, подобен на Плана „Юнкер“

3950
На България ѝ трябва инвестиционен план, подобен на Плана „Юнкер“
Снимка: БГНЕС

Необходимо е България да изработи свой инвестиционен план, подобен на Плана “Юнкер”, който да мобилизира публични и частни финансови ресурси за постигане на ясно определени инвестиционни задачи, ускоряване на икономическия растеж и създаване на нови работни места, съобщиха от Министерството на труда и социалната полтитика.

Тази възможност обсъдиха на среща по-рано днес в София, заместник министър-председателят и министър на труда и социалната политика Ивайло  Калфин и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Комисар Георгиева препоръча България да потърси специализация в определена област - иновациите и развитието на предприемачеството например, в която да изгради капацитет на регионален и европейски лидер.

Дянков: В политиката, в банките имаме Държавна сигурност

Ваньо Танов се показа и доказа като човек, който си върши добре работата. Труден характер, но си върши добре работата. А комбинацията м...

В средата на април тази година стана ясно, че проектите, които България е изпратила за потенциално получаване на инвестиции по плана „Юнкер” и по-точно Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) не отговарят на едно основно условие – да не са публични. По време на информационно събитие също така се разбра, че в България то е особено нужно. Представители на работодателските организации тогава изразиха изненада от това, че публични проекти няма да получат финансиране.

Министър Калфин и комисар Георгиева обсъдиха още и демографската политика на страната и възможността да се увеличи значително финансирането на програми, с които млади хора от българската диаспора в света да имат възможност да учат у нас. Тези средства в голяма част от случаите могат да се осигурят от разходите за помощ за развитие, които държавата ежегодно заделя.

Сред обсъдените от тях теми бяха още европейската енергийна политика и повишаването на ефективността на изразходваните средства от европейския бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика