На ниво комисия - глоба от 50 лева, ако не гласуваш

2978
На ниво комисия - глоба от 50 лева, ако не гласуваш
Снимка: БГНЕС

Невероятно и абсурдно, но факт - на ниво "правна комисия" депутатите приеха да се гласува задължително. На всичкото отгоре ще има и наказания при отказ - спиране на социални помощи и глоба от 50 лева.

Идеята да се гласува задължително беше на "Патриотичният фронт" и "Атака".  Тази на партията на Волен Сидеров обаче не се превърна във факт, защото "Атака" искаше образователен ценз. Без възражения обаче беше прието и предложението на Валери Симеонов глобата за отказ от участие в избори за работещите българи да е 50 лева, а социално слабите да бъдат лишавани от помощи за срок от три месеца. Изключение се допуска само за хората с трайни увреждания и за избирателите над 80 години. Санкцията към социално слабите ще се налага с мотивирана заповед на кмета. Изключително смехотворен е текстът, че ако "нарушителят" не може да бъде намерен на адреса му до три пъти, заповедта ще бъде сложена на "подходящо място" в общината, пише в. "Сега".

БСП иска санкция при отказ от задължително гласуване

Задължителното гласуване да бъде съчетано със санкция при отказ. Това предложение направи Янаки Стоилов по време на дебатите за прове...

Преди две години задължителното гласуване, предложено от ГЕРБ, бе отхвърлено заради противоречие с Конституцията, според която вотът е право, а не задължение. Сега обаче предишните противници от БСП се въздържаха, а представителите на ДПС обещаха да се обърнат към КС, ако промяната мине в пленарната зала.

Като мярка срещу търговията с гласове бе прието и друга абсурдна идея на ПФ - по време на кампания да се забрани раздаването на "подаръци, награди и др., с изключение на знамена, печатни и агитационни материали с пазарна стойност до 2 лв." Не стана ясно обаче кой ще следи и наказва за неспазването на тази забрана.

Скоростното гласуване на измененията накара ДПС се усъмни, че ГЕРБ и патриотите играят заедно и че на по-късен етап задължителният вот може да отпадне за сметка на други предложения на Симеонов в Избирателния кодекс. Свилен Иванов от ГЕРБ косвено потвърди предположението на ДПС - според него в законопроекта на ПФ има и други предложения, освен задължителния вот. Депутатите се съгласиха с ПФ за вдигане на преференциалния праг за попадане в общинските съвети до 50 на сто от общинската избирателна квота.

Без дебат и без проблем се промуши и премахването на 7-процентния преференциален праг за влизане в общинските съвети, предложено от ДПС. То предвижда "преференциите за отделните кандидати да са валидни, ако броят на гласовете за кандидата е не по-малко от общинската избирателна квота". Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) уведоми присъстващите, че неговата група също предлага редакция на въпросния текст, предвиждаща прагът от "не по-малко от 7 на сто" да се изчислява на база подадения вот за съответната листа, а не от общинската избирателна квота. След това обаче Кирилов натърти, че идеята на ДПС също заслужава внимание. Движението получи подкрепа от ГЕРБ, БСП, ПФ, АБВ и БДЦ.

ПФ внесе промени в ИК: Задължително гласуване и активна регистрация

Патриотичният фронт внася предложения за промени в Изборния кодекс, в НК и в Закона за събранията, митингите и манифестациите, предаде ...

Водещият на заседанието Данаил Кирилов предложи нестандартен дневен ред, при който законопроектите не бяха обсъждани поотделно, а депутатите имаха право да говорят по теми, по които решат. Така голяма част от времето мина в спорове между ДПС и ПФ дали да се отмени забраната за водене на агитация на чужд език. Предложението дойде от движението и от независимия Георги Кадиев, който предвиди и "едновременен превод на български език". След бурни дебати и двата законопроекта бяха отхвърлени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика