На първо четене: Орязаха социалните придобивки на полицаите

1766
На първо четене: Орязаха социалните придобивки на полицаите
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР), изготвени от екипа на ресорния министър Румяна Бъчварова.

Решението беше взето със 116 гласа "за", 30 "против" и 12 "въздържал се".

Припомняме, че в средата на март Бъчварова представи законопроектът и обяви, че очаква близо 65 милиона лева икономии за МВР след приемането на подготвяните промени. Те обаче претърпяха крах в ресорната вътрешна комисия, след като законът беше бламиран от партиите от управляващото мнозинство. Тогава се наложи намесата на премиера Бойко Борисов, който заяви, че промените трябва да бъдат приети. Това даде резултат и няколко дни по-късно правната комисия в НС прие измененията, предложени от Бъчварова.

Приетите днес (3 юни) промени предвиждат близо 65 милиона лева да бъдат спестени от бюджета на силовото ведомство. Бъчварова предлага няколко направления за промени в Закона за МВР, след които се очаква сериозно намаляване на разходите на министерството.

Измененият предвиждат нов модел на финансово управление, в който са включени намаляване на обезщетенията при пенсиониране или напускане на системата от 20 на 12 работни заплати. Според текстовете обаче това ще засяга само служителите, постъпили след 1 януари 2017 г. Предвижда се и намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 25 работни дни, което се очаква да спести 13 млн. лв. Бъчварова планира и орязване на допълнителния отпуск за стаж.

Основно място в представения законопроект заемат и разпоредбите, които уреждащи промяна на статута на държавните служители, заемащи т.нар. "административни длъжности". Към настоящия момент те са държавни служители по Закона за МВР, а предложението е да станат такива по Закона за държавния служител. По този начин те няма да получават привилегии, които имат служителите по Закона за МВР - като броя на заплатите, които се дават като обезщетение при напускане на системата; размера на платен годишен отпуск и други. Още през март репортер на Actualno.com се опита да разбере за кои точно групи служители става въпрос, но информацията беше отказана.

Друга планирана стъпка на Бъчварова е изнасяне на административните услуги като изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили в отделно държавно предприятие, в което трябва да бъдат прехвърлени около 1 400 служители.

Дебатът

Преди да стартират дебатите лично министърът представи промените и се опита да увери депутатите, че с предлаганата реформа се отчита състоянието, в което се намира МВР, натрупаните проблеми и се предлага възможност за решение на проблемите.

Тристранката обсъди бламираната реформа в МВР

Синдикални организации се обявиха против отнемане на социални придобивки с проектопромените в Закона за МВР, които бяха отхвърлени на п...

От левицата сериозно разкритикуваха предложените промени. Депутатът от БСП Красимир Янков заяви, че "реформата, която предлага социоложката Бъчварова ще заличи институционалната приемственост в МВР". По думите му промените имат една единствена цел - икономия на финансов ресурс. Според него с промените в закона, не се предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условията за работа в министерството ,работата с човешките ресурси, подготовката и преподготовката на полицаите и развитието в кариерата.

От АБВ също се обявиха "против" промените. Светослав Белемезов определи като "брутален пропуск" това, че Бъчварова не е направила необходимото обществено обсъждане. "Не се взима предвид и адекватността на експертните мнения", добави депутатът, като уточни, че според него няма адекватна финансова обезпеченост на проекта.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов от своя страна заяви, че има три основни забележки по проекта. Предложенията, по които той изрази несъгласие, са намаляване на редовния платен годишен отпуск на служителите на терен от 30 на 25 работни дена, намаляването на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 брутни заплати и преструктурирането на академията на МВР. Аргументът на вносителя е, че ще се спестят 15 млн. лв. с намалението на отпуските и тези пари щели да помогнат за 500 нови назначения. Какво ще се постигне с това, като и сега има незаети места, попита националистът. За заплатите Каракачанов се аргументира, че икономически ефект може да се чака едва след 30-35 години и имало неравнопоставеност между нови и стари служители.

"Трябва да се затегне контролът в самото министерство, а не да се режат социалните придобивки", категоричен беше той. Каракачанов декларира, че между първо и второ четене на закона ще внесе предложения по тези текстове.

Според председателя на вътрешната комисия и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в законопроекта има добри предложения. Той даде пример с повишаването на правомощията на ГДБОП.

Никой не казва кои са чантаджиите в МВР преди да мине реформата

Служителите на МВР, които работят в администрацията или т.нар. „чантаджии“, да получат статут на държавни служители, а не к...

По думите му обаче между първо и второ четене ще се наложи да се направят промени, които ще бъдат изготвени с екип от министерството. "Ние ще подкрепим законопроекта, но ви уверявам, че ще направим необходимите промени и компромиси, за да оптимизираме системата", каза още Цветанов. 

"Аз няма да подкрепя този законопроект и искам да ви уверя, че позицията ми не е поза на опозиционност, а несъгласие с политиката, водена и МВР", заяви ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Според него проектът не решава, а задълбочава проблемите в системата.

"Вчера гласувахме превъоръжаването на славната българска армия. След като намерихме сили и средства да подкрепим тази част от силите за сигурност, която трябва да гарантира външната ни сигурност, трябва да намерим средства и за вътрешната сигурност", заяви още "синият" депутат.

Според него не може да се търсят финансови резерви и това да е за сметка на социалния статус на полицаите.

"Имаме слаба квалификация на разследващите полицаи. Нищо не се прави по тази тема", добави още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика