Реформата на Бъчварова този път мина, но на правна комисия

1590
Реформата на Бъчварова този път мина, но на правна комисия
Снимка: БГНЕС

След фалстарта във вътрешната комисия на НС и намесата на премиера Бойко Борисов, промените в Закона за МВР бяха приети на първо четене от парламентарната комисия по правни въпроси.

Текстовете получиха 10 гласа „за”, 2 „против”, а 7 депутати се въздържаха.

Полицейските синдикати с общи приказки за реформа в МВР

Необходимостта от реформа на МВР е очевидна. Това заяви Валентин Попов, председател на УС на Синдикална федерация на служителите в Мини...

Председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че законопроектът "има нужда от съществена промяна, затова има възможност за дебати между първо и второ четене".

БСП остават твърдо против, а от Реформаторския блок настояват за изчистване на конкурсното начало и даване на финансова обосновка за това личните документи и КАТ да се извадят в държавно предприятие.

Приетите днес промени предвиждат близо 65 милиона лева да бъдат спестени от бюджета на силовото ведомство. Бъчварова представи няколко направления за промени в Закона за МВР, след които се очаква сериозно намаляване на разходите на министерството.

Измененият предвиждат нов модел на финансово управление, в който са включени намаляване на обезщетенията при пенсиониране или напускане на системата от 20 на 12 работни заплати. Според текстовете обаче това ще засяга само служителите, постъпили след 1 януари 2017 г. Предвижда се и намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 25 работни дни, което се очаква да спести 13 млн. лв. Бъчварова планира и орязване на допълнителния отпуск за стаж.

Бъчварова: Няма да се откажа от промените в Закона за МВР

Не бих искала да тълкувам ситуацията в личен план. Не се отчайвам от резултата, защото разбирам колко е трудно на всички, които са били...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика