На първо четене в Правна комисия: Закриват се специализираните съд и прокуратура с подкрепа от БСП

5624
На първо четене в Правна комисия: Закриват се специализираните съд и прокуратура с подкрепа от БСП
Снимка: БГНЕС

Правната комисия на НС прие на първо четене законопроектите за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

Комисията отхвърли обаче проектът за промени на Николай Хаджигенов за възможността магистратите да могат да участват в избори, като кандидати на непартийна или гражданска квота или като независим кандидат.

Съдебната реформа предизвика сериозни спорове на Правна комисия

Спор заради липсата на становище на Висшия съдебен съвет (ВСС), съдиите, прокурорите, следователите, министерствата на правосъдието и н...

В приетите законопроекти се предвижда още промени в прокуратурата, структурата на ВСС и да се въведе двойно мнозинство при избор на председателите на ВКС и ВАС.

"Голяма част от делата в специализираните съдилища приключват или с малки по-размер осъдителни присъди или споразумения", заяви Атанас Славов, съвносителил, който представи проекта.

Дани Каназирева от ГЕРБ заяви, че "не е рационална съдебна реформа" да се закрият спецсъда и спецпрокуратурата. "Това ще хвърли в хаос съдебната система", допълни тя. По думите й ЕК е свалила мониторинга върху България заради добрата работа на спецсъда. Шефът на правната комисия Радостин Василев ("Има такъв народ") я попита дали представя пред колегите си становището на прокуратурата.

Друг представител на ГЕРБ Радомир Чолаков пък определи проектите като "политически рекет", като обясни, че се иска или да се даде подкрепа, или тези, които са "против", да бъдат обявени за корупционери.

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова коментира, че не е изискано становище по законопроекта от министерството. По думите й, такова не било поискано и от Висшия съдебен съвет. Тя посочи още, че не са представени данни за ефективността на спецсъда и прокуратура.

Румен Петков: Гешев, марш от прокуратурата, спри да срамиш България

"Главният прокурор Гешев преди минути извърши поредното престъпление към правораздаването. Корумпираният режим в Чехия и корумпираният ...

Вътрешният министър Христо Терзийски посочи, че от МВР не е било поискано становище по законопроектите. Той представи данни, че за периода от 2015 до март 2021 г.

Крум Зарков от БСП заяви, че левицата ще подкрепи промените на първо четене, но посочи, че не трябва да се допуска делата от специализираните съдилища да започнат от начало, след закриването им. Той добави, че има и други неща, които трябва да се преосмислят и БСП е готова да съдейства.

"Закриването на тези съдилища е наложителна мярка, но тя трябва да се направи спокойно и професионално", заяви Зарков.

"В спецсъдилищата са концентрирани абсолютно всички обществено значими дела. Съдът се превърна в съд на самата власт", посочи Зарков. И продължи, че продължаващият мониторинг на Брюксел е доказателство за провала на реформата. "Партньорите на България нямат доверие в правосъдната ни система. Няма доверие, защото имат очи и уши. Виждат как някои ги карат като мечка", каза Зарков.

Хамид Хамид от ДПС призова да не се "претупва" дебата, като посочи, че ДПС ще гласува против проекта на "Демократична България" на първо четене, но отбеляза, че не са срещу темата по същество.

Журналист: Освен с БСП и ДПС в парламента, ГЕРБ влезе в явен синхрон и със съдебната власт

"Освен с БСП и ДПС в парламента, ГЕРБ влезе в явен синхрон и със съдебната власт", пише журналистът Мартин Георгиев от вестник Сега във...

Спецправосъдието изпълнява политически и икономически поръчки, посочи адвокат Николай Хаджигенов ("Изправи се! Мутри вън!"). Той сравни работата на спецсъда и Патриотичния акт в САЩ (федерален закон на САЩ срещу тероризма, приет през октомври 2001 г. и действал до 2015 г., бел. ред.) Единственото нещо, което е постигнато безусловно, е нарушаването на правата на стотици хиляди американци. Съотнесено към мащабите на България - тук са нарушени правата на стотици българи, обясни Хаджигенов, цитиран от Сега. И допълни, че ефективността и на спецсъда и на Патриотичния акт е кръгла нула.

Хаджигенов посочи, че "основната купчина присъди на спецсъда са по споразумения, които се дължат на възможността прокуратурата да повдига и поддържа обвинения без доказателства". Според Хаджигенов спецсъда заверява "щенията на главния прокурор" и няма нищо общо с правосъдието.

"Адвокатите искаме правосъдие, а не бухалка в ръцете на главния прокурор. Искаме да вземем бухалката от ръцете на главния прокурор", отговори Хаджигенов на упреците, че подкрепя закриването на спецсъда, защото това ще обслужи хора, на които е защитник.

На първо четене в правната комисия не получиха подкрепа проектите на "Изправи се! Мутри вън". Идеята им за промени в съдебния закон предвиждаше съдиите вече да могат да участват в избори като кандидати от непартийна или гражданска квота, или като независими кандидати.

А с ревизия на НПК се възстановяваше възможността, ако някой е бил обвиняем за тежко умишлено престъпление повече от 2 години, да може да поиска делото му да бъде внесено в съда, или прекратено.

Грета Ганeва: Че няма да произведе правителство този парламент, е ясно, но с Гешев какво става?

Обаче протестът поиска две неща- Борисов и Гешев. До тук с Борисов- ок. Ами с Гешев, пита адвокат Грета Ганева в социалната мрежа Фей...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика