Надежда Йорданова: Предложеният меморандум не е заплаха за предсрочни избори

787
Надежда Йорданова: Предложеният меморандум не е заплаха за предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

Меморандумът за продължаване на реформите, предложен от "Продължаваме Промяната - Демократична България" на партньорите им от ГЕРБ, поставя амбициозни цели и изисква откровен и задълбочен политически разговор в интерес на българските граждани. Това заяви народният представител Надежда Йорданова от ПП-ДБ в интервю за БНТ.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е получил никакъв меморандум, но определи подхода на ПП-ДБ за документа като незрял. Той заяви, че тези неща се правят и обсъждат предварително с работни групи. "Цял ден сме заедно можеше да ги оставят на секретарката да ги разгледаме", заяви още Борисов.

"Меморандумът не е червена линия или заплаха за предсрочни парламентарни избори, а закономерна и последователна стъпка", поясни от своя страна Йорданова. Тя напомни, че още през юни месец на 2024-а година е имало аргументи за писмен документ, който да регламентира начина на вземане на решения между двете управляващи парламентарни групи. Тогава след дебати мнозинството е преценило, че управленската и законодателната програма са достатъчни. Още: Борисов след предложението за меморандум: Изборите две в едно са логичен завършек на некоалицията (ВИДЕО)

“Сега общото решение на групата ни е, че трябва задължително приоритетите и механизмът за вземане на решения да бъдат разписани и подписани от двете страни. Този меморандум не изчерпва всички елементи на управлението. Той отново ще бъде придружен от управленска и законодателна програма, които вече са с висока степен на готовност в Министерския съвет”, допълни бившият министър на правосъдието.

На въпрос относно персоналния състав на правителството и споровете кой да оглави МВнР Йорданова отговори, че ефективното управление, довършването на съдебната реформа, борбата с корупцията и убедителното структуриране на регулаторите остават по-приоритетни от разпределението на политически постове.

Представителят на “Да, България” уточни, че ПП-ДБ не изисква квоти за разпределението на регулаторите, а принцип на равнопоставеност при избора на новите им ръководства. Йорданова допълни, че всяка една от страните би имала право на вето, ако съответно предложение за регулатор не отговаря на изискванията или има компрометиращи факти и обстоятелства около него.

Казусът "Нотариуса"

Йорданова заяви, че ако се докаже участието на определени магистрати в дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса, то трябва да се изисква дисциплинарна отговорност и освобождаването им за уронване на престижа на съдебната власт. Според нея дори да не се намерят трима членове на ВСС, които да упражнят това правомощие, то министърът на правосъдието Атанас Славов без колебание ще го направи.

“Това, което се случи през последните дни, е илюстрация защо ни трябва съдебна реформа и показва в казус много от нещата, за които говорихме. Реформата е в етап на развитие - измененията в Конституцията бяха първата необходима стъпка, а новият Закон за съдебната власт и измененията в процесуалните закони предстоят”, каза още Йорданова. И добави, че волята реформата да се осъществи докрай е изнервила много хора, които днес опитват да заметат следите и да разчистят сметките си. Отговорността на съдебната власт и политиците да довършат работата си спрямо отредените им компетенции. Още: Пеевски: Някой иска да си делне държавата по екзотичен начин (ВИЕДО)

“Заплахите към съдия Цариградска са ясни от преди четири години. Защо не е имало енергично разследване? Беше известно, че в спецсъда и спецпрокуратурата се злоупотребява със СРС. Защо не са предприети мерки? Ако погледнете доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата, данните са много ясни. Изнасяла съм аналогични данни в хода на дебатите в пленарна зала - 47% от исканията за СРС са разрешавани”, заяви Йорданова и добави, че са нужни още повече усърдие в борбата за повишен съдебен контрол върху използването на СРС.

В отговор на отправен от Йорданова и Божидар Божанов въпрос към МВР е станало ясно, че е било изпратено искане за достъп до трафичните данни на убития Мартин Божанов, но Софийският градски съд първоначално е отказал. Второто искане на депутатите обаче е одобрено. Трафичните данни на Нотариуса могат да са ключов елемент от разследването и да разяснят с кого си е говорил и къде е ходил преди убийството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика