НАП ще надзирава хазарта, прие бюджетната комисия

4332
НАП ще надзирава хазарта, прие бюджетната комисия
Снимка: Пресцентър на НС

НАП да поеме държавния надзор над хазарта, а не Държавната агенция по хазарта , решиха депутатите от бюджетната комисия при гледането на промените в Закона за хазарта за второ четене.

„В крайна сметка това са приходи, това е контрол. НАП има достатъчно сериозен персонал, който е разположен на територията на цялата страна и много лесно може да осъществява контрол върху всички хазартни обекти за разлика от която и да било агенция. Смятам, че и събираемостта ще се подобри значително“, обясни след заседанието председателят на комисията Менда Стоянова, цитирана от БТНЕС.

НАП поема контрола над хазарта - промяната влиза на второ четене в бюджетна комисия

Нова стратегия на ГЕРБ за контрола над хазарта влиза директно на второ четене комисия в парламента. НАП поема пряко контрол над хазарт...

Първоначалният вариант на промените предвиждаше Комисията по хазарта да се преобразува в Агенция по хазарта. От подчинение на министъра на финансите да премине под шапката на Министерски съвет.

Промени има по отношение на отчисленията от приходите на спортния тотализатор от моментни лотарийни игри. „Искаме част от тях, след като се платят печалбите и съответно данъците да отиват за култура, както и изграждане и ремонти на спортни съоръжения в общинските и държавните училища“, съобщи Стоянова. Тя уточни, че за такава цел трябва да отиват не по-малко от 10% от приходите.

Друга група промени, предлагани от Валери Симеонов и частично възприети от комисията, са свързани с ограничения за откриване на нови хазартни зали. 

Симеонов апелира депутатите да подкрепят предлагания от "Патриотите"  режим за ограничаване на хазартната дейност, като бъдат ограничени тези, които искат да разкриват нови хазартни места. Ограниченията са свързани с възможността такива обекти да може да се разкриват само в хотели 5 звезди, каквото беше първоначалното предложение на Симонов по законопроекта, което беше отхвърлено на първо четене. „Отново въвеждаме тези ограничения – в 5-звездни хотели, в национални курорти и в радиус от 20 км от гранични КПП. По този начин ще предотвратим възможността за изместване на казина във вътрешността на страната. Знаем, че на хазартна зависимост са положени голям кръг хора и е редно да въведем и тези ограничения“, настоя той.

Горанов ще информира за организаторите на хазартни игри, тежки обвинения в НС

Темата за хазарта отново стана основна разделителна линия и причина за сериозни обвинения в българския парламент. БСП подозира, че бюдж...

Менда Стоянова увери по време на заседанието, че са водени разговори и съобщи, че е постигнато съгласие да се увеличат драстично изискванията към хазартните оператори, както по отношение на капитал, така и по отношение на инвестиции, също по отношение на въвеждане на еднократна доста висока такса, която ще отиде в бюджета, за получаване на лиценз за хазартна игра.

Увеличени са сериозно изискванията за инвестиции за всеки един обект, който се лицензира. Въвежда се и еднократна такса, около 500 000 лева за игрална зала и по-висока за казина. Тя се плаща при получаването на лиценз и отива в приходите на бюджета.

„Считаме, че по този начин, чрез тези икономически мерки ще постигнем затваряне на малките зали – там, където те не биха били рентабилни с оглед тези завишени изисквания. Не е необходимо да приемаме карта, на която да бъдат разположени хазартните оператори. Все пък, нека поработят тези текстове, нека видим какъв ще е ефектът и може на следващ етап да преминем и към разглеждане на това предложение“, каза при разискванията Стоянова. Тя е категорична, че промените ще доведат до ограничаване на разпространението на хазартните обекти, защото те трябва да бъдат вече и по-рентабилни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com