X
 
 

Народното събрание обяви нов и по-скъп ремонт на сградата си

1166 1
photo of Народното събрание обяви нов и по-скъп ремонт на сградата си
Снимка: Street View
След като обявената през февруари месец инженерингова поръчка за мащабен ремонт в сградата на Народното събрание се провали, сега е обявен нов, но и доста по-скъп.

Поръчката и тогава, и сега е за проектиране, авторски надзор и реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и СМР по фасади и покрив на сградата. Прогнозната ѝ стойност тогава беше малко над 14,6 млн. лв. без ДДС (съответно с ДДС над 17,5 млн.). Сега обаче прогнозната й цена е почти 18,9 млн. лв. без ДДС (съответно над 22,6 млн. лв. с ДДС).

Справка  в сайта на парламента сочи, че предходната процедура е прекратена. В нея са участвали два консорциума. Единият е "БСГ – Бояна" с участници "Булстрой груп" ЕООД и "Архитектурно студио Бояна" ЕООД. Вторият е "И-Е Строй" с партньори "Ирел Строй енд проджект" ЕООД и "Егнатия България" ЕООД.

Двамата кандидати са отстранени още на първия етап от процедурата заради множество неспазени изисквания на закона и на възложителя, констатирани от комисията. Не са отваряни нито техническите, нито ценовите им оферти, а прекратяването не е обжалвано. Поради тази причина Народното събрание обявява поръчката за втори път. На въпрос на Actualno.com към пресцентъра защо поръчката е оскъпена, оттам отговориха, че не знаят, но ако искаме да получим надлежен отговор, трябва да зададем надлежен въпрос по Закона за достъп до обществена информация.

Работната програма на всеки кандидат трябва да отчита спецификата и местоположението на обекта, необходимостта от изпълнение на строителството в условията на работещо Народно събрание. Всеки трябва опише технологичния подход, който планира да приложи, както и мерки за намаляване на затрудненията на народните представители и администрацията при провеждане на редовни пленарни заседания в новата пленарна зала, разположена в Блок № ІV в сградата.

 

 

Сградата е с предназначение: административна, делова сграда, със застроена площ 6484 кв.м. и общо разгърната застроена площ от 45 388 кв.м. Тя няма статут на единична недвижима културна ценност. Сградата е територия с културно- историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - "Зона на исторически развилия се обществен градски център". Имотът попада в границите на 1-ва защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец".

Поръчката ще се извършва на два етапа. Първият е проектиране и включва изготвяне на инвестиционен проект във фаза „Технически проект“ за „Реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасади и покрив на сградата на Народното събрание в София, пл. „Княз Александър І” № 1”.

Вторият етап е изпълнението на строителство от първа категория.

Общата стойност на поръчката, оферирана от всеки участник, не може да надвишава 18 894 000 лв. без ДДС. От тях за проектиране трябва да се заложи максимум 367 000 лв. без ДДС, за авторски надзор - 184 000 лв. без ДДС, и за строителство – 18,3 млн. лв. без ДДС.

Изпълнението на строително-монтажните работи в сградата по блокове трябва да бъде организирано с оглед осигуряване на възможност за работа в комфортна среда в другите блокове и части на сградата като се предприемат съответните мерки.

 

 

Допустимо е изключване на електрозахранването само в блока от сградата, в който се извършват строително-монтажни работи. Цялостно изключване на електрозахранването на сградата се допуска само по изключение от 19 ч. вечерта до 06.00 ч. сутринта в дните от понеделник до петък и 24 часа в съботните и неделни дни след съгласуване с възложителя.

Проектът трябва да предвиди довършителни ремонтни работи в помещенията, ремонт на покривната обшивка, ламаринени обшивки по подпрозоречни первази по външни фасади, подмяна на улуци, казанчета и водосточни тръби за дъждовна канализация, вертикална планировка и ремонт на фасади и тераса във вътрешния двор на сградата.

Работните кабинети в сградата са напълно оборудвани с мебели и офис техника. Преди началото на СМР те трябва да се изнесат в коридора и да се покрият с полиетилен. Вградените мебели, врати, дограми и др. следва да бъдат надлежно защитени.

 

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
    Ето за КОГО ГЛАСУВАХТЕ всичките и аз ви ЖЕЛАЯ още най малко 450 години да ви УПРАВЛЯВА борисов бойко , 276 г к. нинова и даже и 5 години ахмед доган. в някоя изолирана ЗОНА. А , пък ние НАШИТЕ да ходим на ексурзия до Марс , а вие да сте в ТИНЯТА. Там дето сега е МАЛКИЯТ НИКИ И ХИЛЯДИТЕ ДЕЦА Пък и не само заради нужното им СКЪПО