Назначения и постове изострят напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ, търсят зам.-министри в Google

8240
Назначения и постове изострят напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ, търсят зам.-министри в Google
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Назначения в държавната администрация и разпределение на постове са изострили отношенията между двете коалиции ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Оказва се, че две седмици след като кабинетът "Денков - Габриел" положи клетва, то вече са налице и първите проблеми между подкрепящите партии, а именно - попълването на позициите за заместник-министри и областни управители.

Основният проблем пред тези назначения са все така липсващия механизъм, спрямо който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да се договарят по-лесно и безпроблемно за определени позиции.

Показателни са и реакциите по темата с назначението на Румен Спецов за шеф на Националната агенция по приходите (НАП) от финансовия министър Асен Василев. Според ПП-ДБ то е било изрично съгласувано с Бойко Борисов, който не е имал възражения, но от партията все пак възроптаха. Именно затова сега ГЕРБ са настояли в "замяна на Спецов" начело на Държавен фонд земеделие (ДФЗ) да бъде назначен Васил Грудев като представител на партията, пише "Капитал". Именно неговото име е било обсъждано на среща между двамата ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел и ръководствата на двете парламентарни групи. От ГЕРБ са казали, че няма да преговарят за номинацията и очакват назначението да стане факт до дни, а очаквано в ПП-ДБ не са съгласни, но пък са получили ултиматум, че може да последва оттегляне на подкрепата на ГЕРБ за кабинета.

ОЩЕ: Иван Гешев обяви, че влиза в политиката (ВИДЕО)

Припомняме, че Грудев беше номиниран от ГЕРБ за кандидат земеделски министър в проектокабинета на проф. Николай Габровски в 48-ото Народно събрание. През 2014 г. е бил служебен министър в кабинета на Георги Близнашки. Веднага след това във втория мандат на Борисов стана зам.-министър на земеделието с ресор "Програма за развитие на селските райони", а между 2006 и 2013 г. Грудев заема различни позиции в ДФЗ, който сега от ГЕРБ искат да оглави.

Това е и основната причина ПП-ДБ да възразят на номинирането му, но отговорът на ГЕРБ е бил категоричен. В същия разговор е бил засегнат и въпроса с директора на Българския енергиен холдинг (БЕХ), където ГЕРБ също са поискали власт.

Как се търсят зам.-министри?

Според колегите подобни ситуации се развиват и с назначаването на заместник-министри, което видимо върви много бавно. Още в първите дни Дамян Дамянов, който бе назначен за зам.-министър на земеделието и храните, престоя на поста едва три часа, преди да бъде освободен. Причината - обществени реакции подсетиха управляващите, че Дамянов е бил сътрудник на Държавна сигурност. Отделно от това той е известен и от сборника "Черната книга на правителственото разхищение" като "горския на Румен Вълка" и дългогодишен директор на Югозападно държавно предприятие, в което Гайтански построи незаконната си сграда на брега на язовир "Искър".

ОЩЕ: Ганев: Пред този кабинет предстои един много голям тест - местните избори наесен

Според представители и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ заместник-министрите ще бъдат назначени бавно, тъй като всеки ще бъде проверен, поне с търсене в Google. От ПП-ДБ обясняват, че няма как да спрат достъпа на ГЕРБ до позиции в изпълнителната власт, така че се очаква хората на Борисов да наложат свои представители в различни ведомства. Единственото условие, което се опитват да поставят от коалицията на "промяната", е "герберите да не са много видими гербери".

Отделна разделителна линия представляват областните управители, след като всички, назначени от служебното правителство на Румен Радев, подадоха оставки.

Очаквано ПП-ДБ не искат да подкрепят кадри на ГЕРБ, а от своя страна хоратга на Борисов не искат да подкрепят бившите областни, назначавани от ПП в редовния кабинет на Кирил Петков. Засега двете формации са постигнали съгласие, че търсят "безпартийни и експерти".

Куриозно, но факт е, че е имало и идея за назначаване на областните управители на ротационен принцип, която е била отхвърлена от ГЕРБ заради местните избори. Причината - именно в рамките на първите девет месеца от ротацията се падат кметските избори, за които областните управители са ключови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика