Ненчев призна: Положението с желаещи за армията е силно обезпокоително (ВИДЕО)

1382
Ненчев призна: Положението с желаещи за армията е силно обезпокоително (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Положението с окомплектоването и мотивацията на личния състав на военните формирования е действително силно обезпокоително. Това заяви пред ресорната комисия министърът на отбраната Николай Ненчев.

Валентин Радев от ГЕРБ запита Ненчев за коефициентите за определяне на заплатите за военнослужещите, а той му отвърна, че в рамките на 2 поредни заседания на Съвета по отбрана са дискутирани въпросите за състоянието на личния състав, на военнослужещите. Набелязани са и конкретни мерки.

Военните започват незабавна подготовка за предотвратяване на терористични атаки

Ще започнем подготовка на военните за предотвратяването на терористични опасности. Това каза министърът на отбраната Николай Ненче...

Военният министър представи и част от доклад за проблемите при окомплектоването на личен състав на въоръжените сили, предаде БГНЕС.

„През последните години средата за сигурност на Балканите се усложнява с всеки изминал ден, предизвикателствата, рисковете и заплахите за страната нарастват и стават все по-трудно предвидими. В тази връзка на въоръжените сили на България бяха възложени допълнителни задачи по охрана на държавната граница за въздействие върху засилващия се миграционен поток от Северна Африка, Азия и Близкия Изток, както и за противодействие срещу тероризма. За изпълнение на тези задачи се изисква допълнителна подготовка и екипировка на военните формирования, ангажирани с изпълнението на тези задачи.

От друга страна, определените от Народното събрание мисии и задачи на въоръжените сили не само не намаляват, но са и с тенденция да се увеличат. Кризата в Украйна, Ислямска държава, нерешените проблеми на сигурността в Западните Балкани, нарастването на напрежението в Черноморския регион са само част от предизвикателствата не само пред въоръжените сили на България, но и пред съюзниците от НАТО и ЕС”, се посочва в доклада.

Ненчев посочи, че е необходимо да се предприемат редица мерки, чиято цел е да постигнат високо ниво на подготовка на българската армия и най-вече военни формирования със силно мотивиран личен състав. „Положението с окомплектоването и мотивацията на личния състав на военните формирования е действително силно обезпокоително”, призна той.

Като допълнително усложнение Николай Ненчев отбеляза и отсъствието на хора на важни длъжности-като механик-водачи, шофьори и мерачи на разчети, което водело до допълнително снижаване на способността на военните формирования.

С цитат на Гьобелс Митов обясни как Русия търси конфронтация с НАТО

Русия продължава да води политика с конфронтационен характер. Това, заедно със засиления модернизиран военен потенциал на руската федер...

„Снижаването на критериите за прием на военнослужещи увеличава и разходите за обучение. От друга страна, при курсантите положението е по-различни – като за 270 места са подадени около 400 заявления. Всички тези факти водят до извода, че военната професия губи своята привлекателност. Заради това е изготвен и план с 24 мерки, повечето, от които ще бъдат изпълнени в законопроекта за отбрана и въоръжени сили”, обясни Ненчев.

По негови думи анализът на възнагражденията показва, че размерът за войниците е равен на минималното изискване по закона - 608 лв. минимално месечно възнаграждение. „Трябва да се направи всичко необходимо да не се допуска застой в ръста на възнагражденията”, обясни министърът. Около 180 милиона лева би струвал единният подход за увеличаване на заплатите на военните по метода, който се използва в спецслужбите. Другият вариант е да се взаимства опитът на МВР.

Ако възнагражденията на военнослужещите се увеличат с 10% ще се даде ясен сигнал, че държавата мисли за тях и взема мерки за решаване на проблеми. Това ще доведе до ограничаване броя на напускащите военнослужещи, намаляване разходи за обучение. С новия антитерористичен закон се възлагат и други дейности, което значи допълнителни разходи, защото тези хора трябва да се обучат”, посочи Ненчев.

Той бе категоричен, че министерството държи коефициентите за възнаграждение да бъдат изравнени с тези на МВР. „Нашето предложение за увеличаване на възнаграждението не беше съгласувано от министъра на финансите”, призна Ненчев. Една от мерките в плана е именно увеличение на възнаграждението на военните. „Не може разликата между редник и сержант да е 10 лв. Няма никакъв стимул. По-добре човек да си стои редник и да няма никакви отговорности, и да взима приблизително същата сума, каквато сержанта”, коментира още военният министър.

Междувременно по-рано стана ясно, че Парламентарната група на Патриотичния фронт внася два законопроекта, свързани с националната сигурност и отбрана. Това заяви народният представител от ПГ на ПФ Красимир Каракачанов, по време на брифинг в парламента, предаде "Фокус". Каракачанов обясни, че двата законопроекта засягат промени в Закона за въоръжените сили на Р България и Закона за резерва на въоръжените сили на Р България.

Brexit ще има оздравителен ефект върху целия ЕС, прогнозира Ненчев

Референдумът във Великобритания ще има оздравителен ефект върху целия Европейски съюз. Това заяви във Велико Търново министърът на отбр...

„Тези законови промени бяха подготвени в продължение на 5-6 месеца. Още през март бяха направени социологически проучвания по темата, която касае тези законопроекти, а именно наборната военна служба. Социологията категорично показа, че 61% от българските граждани са за възстановяване на наборната военна служба, а 71% са за възстановяване на трудова повинност, под формата на военна служба за онази част от населението, които са неграмотни”, обясни Каракачанов.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика