Незабавно - редуцирана и фиксирана цена за СО2, предлага Румен Петков

2397
Незабавно - редуцирана и фиксирана цена за СО2, предлага Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Незабавно да се наложи фиксирана цена на вредните емисии и въгледвуокиса на тон и тя да не надхвърля 10 евро. За такава задължителна мярка в европейски мащаб настоява лидерът на АБВ Румен Петков, убеден, че няма с какво друго в момента да повлияе ефективно върху ценообразуването на електрическата енергия. „Настояваме президентът Румен Радев да започне незабавни разговори с колегите си в Полша, Германия, държавите, които са с най-силна зависимост от топлоцентралите, въглищните централи и на предстоящата среща на Върха да се вземе такова решение", заяви Петков. Той посочи, че цената на вредните емисии сега е 60 - 80 евро на тон и ни оскъпява тока с повече от 120 лева на мегават.

Петков е категоричен, че не бива да си затваряме очите пред проблемите, натрупани през последните 10 години. Някой преди 6-7-8 г. ни внуши, че когато изграждаме ВЕИ-та ще си решим въпросите с околната среда и гарантирането на ел. енергия, припомни той и посочи резултата: "В продължение на по-малко от 10 г., изградени ВЕИ-та за над 10 трилиона евро, срещу които получаваме 1,8% от ел. енергията в световен мащаб".  Без съмнение, има които, които станаха милиардери, милионери, а ние ставаме все по-бедни и все по-енергозависими, коментира Петков. Той е категоричен: "Ако Европа, ако светът не потърси хората, които ни манипулираха и ни принудиха да направим тези огромни разходи, не трябва да се чудим на цената на електрическата енергия". Затваряйки си очите пред тези неща, ние искаме скъп ток, отбеляза лидерът на АБВ.

Румен Петков: Първите бомби от нелепото поведение на Кирил Петков започват да гърмят

"Първите бомби от нелепото поведение на Кирил Петков започват да гърмят". Така лидерът на АБВ Румен Петков коментира спряната процедура...

Като друга голяма причина за скъпия ток, Петков посочи загърбването на производството на ядрени мощности. "Сега всички са се вгледали в свръхпечалбата на АЕЦ „Козлодуй“. Защо има свръхпечалба? Защото произвежда евтин ток", подчерта той и отново увери, че ако „Белене“ нямаше тази катастрофална съдба, двата блока щяха да са въведени в експлоатация 2016- 2017 г. Петков отново опроверга твърденията, че Белене била сеизмична зона, че нямала лиценз, че ОВОС бил изтекъл. "Няма такова нещо. При стрес теста, който беше направен след Фукушима, „Белене“ е най-сигурният проект", подчерта той и припомни, че тази позиция прозвуча и на V Международен енергиен форум от чуждестранни експерти.

"Затова в средносрочен план е необходимо незабавното стартиране на „Белене“, категоричен е Румен Петков. Той изтъкна, че Франция сега стои най-добре в европейски и световен мащаб, защото с 57 ядрени реактора изнася ток със средна печалба по 100 евро на мегават и изрази недоумение: "Какво ни пречеше да си гарантираме евтин ток у нас и солиден износ?“.

Румен Петков отново коментира пропуснатите огромни ползи от нереализираните газови проекти. „На нас ни се обясняваше, че „Южен поток“ не ни трябва и никой няма да направи „Турски поток“. Оскъпихме трасето, това е резултатът. Второ - изпуснахме цената на газа. Това го дължим на триото Бойко Борисов – Теменужка Петкова – Николай Павлов", посочи Румен Петков.

Той припомни, че миналата година беше сменена формулата, по която купувахме газ от „Газпром“, която в основата си имаше нефтената компонента. "Ето резултата - 300% увеличение", изтъкна той. За сравнение, той посочи, че Сърбия получава газ от нашия газопровод, не смени формулата и сега плаща 270 долара за 1000 куб. м., а ние плащаме 700 долара. "Не разбирам какво трябва да се случи, за да разбере служебният министър, че ръководството на „Булгаргаз“ ни причини всичко това или е зависимо от тях“, добави лидерът на АБВ.

V Международен енергиен форум: Ядрената енергетика е безалтернативна

С предложение към президента - да бъде създадена експертна работна група по проблемите на енергетиката, която да е към Стратегическия с...

Петков отново акцентира на газовите борси и на забавянето на газовата връзка с Гърция. Миналата година, когато предупреждавахме, че газовата връзка няма да бъде реализирана в срок, Теменужка Петкова по всички телевизии гарантира, че ще бъде. Нищо подобно", посочи Петков. 

Той съобщи, че АБВ ще настояват „Булгаргаз“ и газовия хъб „Балкан“ всички количества да се предлагат само чрез програмата за освобождаване на количества, както и сектора „Ден напред“. По този начин ще се гарантира публичността и зашитата на обществения интерес“, убеден е Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика