"Ние идваме!" поиска оставката на шефката на СЕМ заради внушенията за Буча

2177
"Ние идваме!" поиска оставката на шефката на СЕМ заради внушенията за Буча
Снимка: БГНЕС

Гражданско сдружение „Ние идваме!“ на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян поискаха оставката на председателя на СЕМ Соня Момчилова, както и тя да бъде изслушана пред ресорната комисия в парламента. Причината - твърденията ѝ, че жестокото клане в Буча (край Киев) е украинска пропаганда.

"Кремъл има своето лоби на ключови позиции в сигурността на страната ни. Поредна сянка на съмнение хвърля изявление на председателя на СЕМ Соня Момчилова при участието ѝ в предаването „Контракоментар“ с водещ Асен Генов. Позицията на г-жа Момчилова, че гледната точка на Москва трябва да се разглежда като втора - равнопоставена гледна точка в конфликта, е или липса на основни професионални принципи и общочовешки ценности, или е откровено обслужване на държава - агресор", гласи позицията на "Ние идваме!".

Украинското посолство: Изказванията на шефката на СЕМ за Буча са манипулативни

"Посолството на Украйна в България счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя на Съвета на електронни медии госпо...

Според тях е недопустимо председателят на СЕМ да приравнява обществените медии със сайтовете за фалшиви новини и да отъждествява лъжата и пропагандата с официална информация.

"Недопустимо е председателят на СЕМ да не е запозната, че зверствата в Буча са доказано военно престъпление, а не пропаганда на Украйна, и да защитава изречените лъжи от Костадин Костадинов, че българските моряци на кораба „Царевна“ са били задържани от украинската армия, при положение че пристанището в Мариупол е обсадено от Русия", припомниха и стар случай те.

Също така напомниха на председателя на СЕМ, че България е обявена за вражеска държава от Кремъл, а българският разследващ журналист Христо Грозев е обявен за издирване от Руската федерация.

"Горещо съветваме председателят на СЕМ да направи справка колко са осъдените и убити журналисти в Русия, както и дали има останали независими руски медии и журналисти на територията на Русия, преди да изразява желание да има български кореспонденти там", добавят Бабикян и Хаджигенов.

"За нас е недопустимо мълчанието и липсата на позиция и действия от страна на евроатлантическото мнозинство в Народното събрание спрямо позицията на г-жа Момчилова. „Ние идваме!“ настоява председателят на СЕМ да бъде незабавно изслушана от Комисията по културата и медиите в Народното събрание и да бъде поискана нейната оставка", призоваха от "Ние идваме!".

Соня Момчилова: СЕМ е най-прозрачно работещият регулатор в Европа

"СЕМ свърши много неща, които не са му работа и дори няма правомощията за тях, като ограничаването на рекламата на хазарт и успеха, кой...

Украинската дипломатическа мисия у нас вече реагира на думите на Момчилова, като ги определи за манипулативни. От американското посолство в София също отправиха остри критики към председателя на СЕМ.

ОЩЕ: И посолството на САЩ реагира срещу Соня Момчилова: Не се заблуждавайте от лъжите

Коментирайки руската пропаганда у нас, Соня Момчилова заяви, че едновременно с това имало и пропаганда в обратната посока. Като гост в подкаста "Контракоментар с Асен Генов" тя даде за пример кланетата в градчето Буча в близост до Киев от пролетта на 2022 г.

В отговор на въпрос на водещия "Има ли руска пропаганда и руско влияние през медиите в България?", Момчилова отговори, че е възможно в отделни медии да има.

"Много е деликатно. Когато сме в условията на война, да, има възприета от европейската общност някаква позиция и някакъв тон на отразяване на всичко, което научаваме от театъра на военните действия. Но не бива да изменяме на това да търсим истината. Защото така както има руска пропаганда, така не можем да отречем, че има и в обратна посока - знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, умрял, Буча и т.н. Все още не знаем, не можем да преценим без достатъчната историческа дистанция докъде е загинала истината, която винаги по време на война е първата жертва", заяви председателят на СЕМ.

Арман Бабикян: Хората прекрасно знаят защо бяха по улиците, кабинетът е лъжа

„Регистрирането на партията не е готово. „Ние идваме“ беше неправителствена организация. Вижда се, че е необходим пол...

ОЩЕ: Ню Йорк Таймс показа нови доказателства за военните престъпления на руснаците в Буча (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика