Никой не знае колко са жертвите на полицейско насилие в България

3323
Никой не знае колко са жертвите на полицейско насилие в България
Снимка: БГНЕС

В България не съществува държавен орган или институция, чиято дейност включва събиране и анализиране на информация за полицейското насилие. Това се посочва в доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) по темата.

Данните по въпроса са противоречиви и оскъдни, но може да се каже, че средно около една трета от осъдените са жертва на полицейски произвол. Тревога буди факта, че непълнолетните са по-често жертва на насилие в арестите.

Данните показват още, че полицаите употребили сила на практика остават ненаказани. Нито един от тях не е лежал в затвора за нанесен побой или причиняване на смърт на задържания. В резултат на това България е била осъдена от Европейския съд по правата на човека да изплати близо 1 млн. лв. обезщетения на жертвите на полицейския произвол за периода 2000 – 2010 г., показва още проучването.

От БХК смятат, че са нужни законодателни промени. Необходимо е да се контролира спазването на закона при задържане, както чрез видеонаблюдение в полицейските управления, така и чрез текущо независимо наблюдение от институции като омбудсмана и неправителствени организации, посочват от неправителствената организация, която следи за спазването на правата не само на задържаните, но и на обикновените граждани.

Противоречиви данни

Предоставената информация от военните и районни съдилища и Министерството на вътрешните работи (МВР) относно броя докладвани случаи на произвол от страна на служители на реда е крайно непълна и противоречива.

Едва една трета от съдилищата (42 от общо 144) са предоставили данни за 212 образувани дела. Според МВР жалбите за периода 2000-2015 г. са 1146.

Също така няма данни до каква степен жалбите и образуваните дела се припокриват, а пълна информация за реалния брой оплаквания и резултатите от тях не се събира.

БХК ежегодно следи нивата на полицейско насилие в България чрез интервюта на лицата в арестите и затворите.

Данните от последните години показват, че нивата на насилие са устойчиви, и около една трета от задържаните, които впоследствие са осъдени ефективно, са жертва на незаконна употреба на сила от страна на полицейски служители.

Тревога буди и заключението на изследователите, че най-голям риск от малтретиране има при непълнолетните лица.

Липса на наказание

Най-често жалбите са за нанесени телесни повреди (42%) и незаконно задържане (41.5%), а в 16.4% от случаите за извършен принудителен разпит.

От всички 1146 получени от МВР жалби едва в 11% от случаите е установено нарушение и е наложено наказание.

Като неоснователни са определени 300 от жалбите, а при 725 не е намерено нарушение.

За сравнение, когато жалбата е минала през съда, в 61% от случаите полицаите са намерени за виновни. Това води до заключението, че в системата на МВР липсва ефективен механизъм за разследване и наказване, когато служителите на реда превишат правомощията си, посочват от БХК.

Дори в малкото случаи, когато е установено нарушение, наказанието обикновено е занижено.

Едва 18 са уволнените полицаи за последните 15 години, на 48 е наложена глоба, а 11 са били осъдени условно с лишаване от свобода за период от 1.5 до 3 години, сочат данните на МВР. Обикновено глобите са в размер от 500 до 1000 лева, като липсва информация дали те на практика са изплатени.

Душеният от охранител при Моста на влюбените ще подаде жалба

Не сме ги псували охранителите. Бях друсан – бях се напушил. Така Сергей Петров, който има 144 регистрации в МВР, обясни какво се...

Според данните от съдилищата, предоставили информация, за същия период 101 полицейски служители са наказани с глоби и 28 с условно осъждане на лишаване от свобода.

Последиците за България

Не само разминаванията в данните сочат, че България има сериозен проблем с полицейското насилие.

Анализ на БХК на осъдителните решения срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека показва, че за периода от 2000 до 2010 г. държавата е била осъдена да плати над 900 000 лева за обезщетения на жертвите, заради отказа от разследване и ненаказване на полицейско насилие.

Нито един от полицаите, заради които се е стигнало до тези осъдителни решения, не е наказан, посочват от БХК.

Охранителните мерки за респект - душене и шамари

Признаци на агресия при опит да бъдат събудени и изведени – така Ивайло Христов от СОТ 161 обясни какво се е случило при Моста на...

Необходими промени

На законодателно ниво е нужно да се регулира детайлно и в съответствие с международните стандарти ефективният достъп до адвокат, медицинска помощ и уведомяване на трето лице на всяко задържано от полицията лице, посочват от БХК.

Необходимо е да се събира и публикува информация за броя и вида на делата за полицейско насилие от Националния статистически институт, както и за броя и вида на постановените присъди и тяхното фактическо изпълнение, смята неправителствената организация.

Органите на МВР и съдебната власт на свой ред трябва да анализират тази информация и да предприемат мерки за справяне с проблема, допълват от БХК.

"Средствата за противодействие на полицейското насилие са нашата информираност за правата ни, сигнализирането за всеки акт на полицейски произвол, последователното и ефективно наблюдение от независими държавни институции и граждански организации за спазването на закона, както и справедливото прилагане на закона спрямо полицейски служители от съда", каза Славка Кукова, изследовател в БХК и автор на изследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика