Николай Денков: Надявам се в понеделник да се гласува отпадането на таксата върху руския газ

4222
Николай Денков: Надявам се в понеделник да се гласува отпадането на таксата върху руския газ
Снимка: Скрийншот - БНТ

"Ако беше работило НС в четвъртък и петък нямаше да има изказване на Орбан. Нека да се порадваме, това вето на Нидерландия ни попречи миналата година да влезем в Шенген, неговото премахване не беше лесно никак". Това заяви пред Нова телевизия премиерът Николай Денков. Той уточни, че очаква парламентът в Хага да гласува „за” отпадане на ветото.

Предупреждението на Унгария

Според министър-председателя, причина за предупреждението от Унгария, че страната може да ни наложи вето за влизане в Шенген заради таксата за транзит на руски газ, идва, след като решението не е минало през българския парламент заради двете провалени заседания.

Още: Унгария ще наложи вето на влизането на България в Шенген, ако не бъде отменена транзитната такса върху руския газ

"Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген", каза още той. 

Още: Според Денков Нидерландия е взела решение да вдигне ветото за Шенген

"Ние бяхме казали, че в петък ще падне ветото, но това решение не мина в срока, в който бяхме казали, надявам се в понеделник това да мине в парламента", уточни премиерът. "Блокада пред банката в парламента не трябва да има. Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие", категоричен е премиерът по повод проваленото заседание в четвъртък от страна на опозицията.

Още: Николай Денков пред France24: Постигнахме огромен напредък за Шенген

Орбан вече обяви, че е разговарял с Бойко Борисов по темата с таксата за руския газ. "Няма лошо, че са говорили с Орбан. Важното е накрая какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този повод", добави Денков. 

Още: Денков: Отложихме таксата за руския газ, защото е риск за Шенген (ВИДЕО)

Според него, ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за Шенген. "Това, че не работи НС, пречи да се решат важните въпроси", категоричен бе той.

За отношенията с Русия

България трябва да се подготви за момент, в който може да бъде заплашена, не непосредствено. Така премиерът Николай Денков коментира дали очаква Русия да атакува страната ни, Точно заради тази възможност трябва да инвестираме във въоръжените сили и да участваме в съвместните обучения, ако го направим "България няма да бъде заплашена".

Още: Денков отговори на Путин за думите му, че "цялото черноморско крайбрежие е руско"

Денков изтъкна, че националният интерес е интегриране в Европа и тези страни, които могат да ни защитят от чужда агресия, а това е НАТО. Той обаче се оплака, че "толкова пъти бил нападан от президентската институция, но си замълчавал", бил отговорил само един два пъти. Смятам, че всички трябва да се опитаме да върнем добрия тон, добави премиерът.

Паметникът на Съветската армия

По думите на премиера Паметникът на Съветската армия не е нито военен, нито паметник на културата. "Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне. Дали това важи за този паметник – очаквам утре Областната управа и Министерството на културата да излязат с официално изявление", каза още Денков.

Той поясни, че демонтажът може да спре само временно, докато се изчистят всички казуси. "За демонтажа мога да кажа, че той се извършва точно по начина, по който е монтиран монументът. Следват се технологичните правила", увери министър-председателят. Той подчерта, че има ясно законово решение паметникът да се премести. "Опитват се да го бавят, но същината е, че този паметник трябва да отиде на друго място", каза още той.

Интервюто на руския посланик в БНР

Според премиера нито посланици, нито политици трябва да решават какво ще се представя по радиото или телевизията. "От друга страна, едно национално радио и една национална телевизия трябва да имат много ясни правила какво е позволено и какво не. От години се води разговорът дали някои от интервютата, които се водят там, съответстват на етичните стандарти. Крайно време е този въпрос да се реши. Както в националната телевизия, така и в националното радио", е мнението му.

Управлението на България

"Ние имахме преговори с ГЕРБ и те завършиха с това, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер. Ние държим на това споразумение, следваме го и не виждаме защо трябва да се променя. Ние работим много добре с Мария Габриел", категоричен бе Денков.

За отвлечения кораб "Руен"

Премиерът взе отношение и по отвлечения български кораб "Руен" край бреговете на Сомалия. Според него, случаят е коренно различен от пленения от йеменските хути плавателен съд "Galaxy Leader", на борда на който има двама наши сънародници. "Случаят е коренно различен, тук говорим за пиратство", уточни премиерът. 

Още: Денков за опозицията: Не е човешки да слагаш бюджета като залог срещу МОЧА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика